GAZZE Şeridi’nde İsrail tarafından 21 ayı aşkın bir süredir sürdürülen işgal ve soykırım; birçok ülkenin Filistin politikasını gözden geçirmesine yol açarken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Filistin devletini tanıma kararı aldığını ve eylül ayında yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda bu konuda resmi bir açıklama yapacağını bildirdi. Macron’un açıklaması Avrupa’da Gazze’deki insani krizle ilgili endişelerin arttığı bir dönemde geldi. Bu adımla birlikte Filistin’i tanıyan ilk G7 ülkesi olacak.
‘ADİL BİR BARIŞ İÇİN’
Fransız lider, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ortadoğu’da adil ve kalıcı bir barışa yönelik tarihsel taahhüdüne sadık kalarak, Fransa’nın Filistin devletini tanımasına karar verdim” ifadesini kullandı. Bölgede şu an için aciliyet arz eden şeyin Gazze’deki savaşın sona ermesi ve sivil halkın kurtarılması olduğunu vurgulayan Macron, derhal ateşkes sağlanması, esirlerin serbest bırakılması ve Gazze’ye geniş çaplı insani yardımların ulaştırılması çağrısını yineleyerek, Hamas’ın silahsızlandırılması gerektiğini vurguladı.
NEDEN ŞİMDİ
Amerikan CNN’de yapılan analizde Macron’un adımının, İrlanda, Norveç ve İspanya gibi bazı Avrupalı müttefiklerin izinden giden cesur bir karar olduğunu ve büyük uluslararası güçlerin de aynı yolu izlemesine öncülük ettiği aktarıldı. Diğer yandan uzmanlar, mayıs ayından bu yana binden fazla Gazzeli Filistinlinin yiyecek ararken, onlarcasının da açlıktan öldüğü bir ortamda Paris yönetiminin bunu ahlaki bir görev olarak gördüğünü öne sürdü. Analizde Fransa’nın aslında bu kararı daha önce aldığı ancak 13 Haziran’da başlayan İsrail-İran Savaşı sebebiyle ertelediği de kaydedildi.
İSRAİL VE ABD’DEN SERT TEPKİ
Fransa’nın kararı İsrail ve ABD’den yoğun eleştiri aldı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin devletinin başka bir İran vekili olacağını iddia etti. Netanyahu, Filistin devletinin, İsrail’in yanında barış içinde yaşamak için değil, onu yok etmek için bir fırlatma rampası olacağını öne sürerek, “Açık konuşalım, Filistinliler İsrail’in yanında bir devlet istemiyorlar, İsrail’in yerine bir devlet istiyorlar” ifadesini kullandı. ABD Başkanı Donald Trump, Macron’un açıklamasının “bir ağırlığı olmadığı” yorumunu yaparken, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio kararı şiddetle reddettiklerini ifade etti. Bu adımın Hamas’ın propagandasına hizmet ettiğini belirten Rubio, ayrıca bunun 7 Ekim’de hayatını kaybedenlerin yüzüne atılmış bir tokat olduğunu ileri sürdü.
GÖZLER LONDRA VE BERLİN’DE
Gözler şimdi İngiltere ve Almanya’ya çevrilmiş durumda. İngiliz Başbakan Keir Starmer, Macron’un kararından hemen önce yaptığı açıklamada Gazze’de yaşanan acı ve açlığın, tarif edilemez ve savunulamaz bir durumda olduğunu kaydetmişti. Financial Times’ın iddiasına göre ise Dışişleri Bakanı David Lammy, Filistin’in tanınmasından yana. Haberde, iktidardaki İşçi Partisi’nin çoğunluğunun da tanıma kararını desteklediği belirtildi. Öte yandan Berlin yönetimi, kısa vadede Filistin devletini tanıma planları olmadığını duyurdu. Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius, “Hükümet Filistin devletini tanımanın, iki devletli çözüme ulaşma yolunda son adım olarak görüyor. İsrail’in güvenliği Alman hükümeti için son derece önemli” dedi.
Gazze’de açlık nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 122’ye yükseldi.
ATEŞKES MASASI DEVRİLDİ
ABD ve Mısır’ın arabuluculuğunda Katar’ın başkenti Doha’da haftalardır yürütülen ateşkes ve rehine takası anlaşması müzakereleri durdu. ABD’nin özel temsilcisi Steve Witkoff, “Hamas’ın Gazze’de ateşkes sağlanmasına yönelik isteksizliğini ortaya koyan son yanıtının ardından, ekibimizi Doha’dan danışma amacıyla geri çağırmaya karar verdik” ifadesini kullandı. Hamas ise Witkoff’un açıklamasından şaşkınlık duyduklarını ifade ederek, kendilerinin kapsamlı bir anlaşmaya varılabilmesi için mücadele ettiklerini vurguladı. ABD Başkanı Donald Trump da Hamas’ın anlaşmayı istemediğini ileri sürdü. Bununla beraber Katar ve Mısır, Gazze’de ateşkes için çalışmaya devam edeceklerini açıkladı. Her iki ülke anlaşmaya varmak için arabuluculuk çabalarını sürdüreceklerini belirten ortak açıklama yayınladı. Öte yandan İngiltere, Fransa ve Almanya, ‘Gazze’deki savaşın sona ermesi’ gerektiğini savundu. Üç ülkenin açıklamasında, Gazze’de sivillere insani yardımın ulaştırılması gerektiği vurgulanarak ‘acil ateşkes’ çağrısı yapıldı.
İSRAİLLİ BAKAN NEFRET KUSTU
Gazze Şeridi’nde milyonlarca Filistinli açlıkla mücadele ederken İsrail Dini ve Kültürel Miras Bakanı aşırı sağcı Amihai Eliyahu, Kol Barama radyosuna verdiği röportajda Gazze’de açlığın olmadığını iddia etti. “Canavarları öldürüyoruz. Ve bizi tehdit eden kim varsa öldüreceğiz. Gazze’nin tamamı Yahudi olacak” diye konuştu. İsrailli bakan, “Size aç çocukların fotoğraflarını gösterirlerse, dikkat edin, yanlarında bir yerde güzelce yemek yiyen şişman bir adam vardır, yemeği paylaşabilir. Ellerinde yiyecek var. Her gün tırlar giriyor. Neden bahsediyorlar. Onların açlığıyla biz mi uğraşalım?” ifadelerini kullandı. İsrailli bakan, İsraillilerin, Gazze’den gelen fotoğraflar nedeniyle endişelenmemesi gerektiğini belirterek, “Hiçbir ulus düşmanlarını beslemez. İngilizler Nazileri beslemedi. Amerikalılar Japonları beslemedi. Ruslar şimdi Ukraynalıları beslemiyor” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: