ABD Başkanı Donald Trump’ın resmi İngiltere ziyareti önceki gün başladı. ABD başkanlık uçağı Air Force One ile başkent Londra yakınlarındaki Stansted Havalimanı’na iniş yapan Trump çifti, Kraliyet Maiyet Lordu Henry Hood ve Dışişleri Bakanı Yvette Cooper tarafından karşılandı. Daha sonra başkanlık helikopteri Marine One ile Londra şehir merkezine geçen çiftin geceyi Londra’daki Regent’s Park yakınlarında bulunan ABD’nin İngiltere Büyükelçisi’ne ait Winfield House adlı konutta geçirdiği açıklandı. İki günlük resmi ziyaretinin ilk ayağında Windsor Kalesi’nde Kral 3. Charles ile bir araya gelen Trump’ın, bugün de Aylesbury kentindeki kırsal başbakanlık konutu Chequers’ta İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile görüşeceği bildirildi.
PROTESTOLARLA KARŞILANDI
Öte yandan, Trump’ın dün tüm gününü geçirdiği Windsor kentinde protestolar yapıldı. Trump’ın ziyaretine tepki gösteren yaklaşık 70 kişilik eylemci grubu Windsor Kalesi’nin duvarına Trump ve reşit olmayan kız çocuklarına yönelik fuhuş ağı oluşturduğu iddiasıyla yargılanırken hapishanede ölü bulunan milyarder Jeffrey Epstein’ın beraber görüntülerini yansıttı. Trump ve Epstein’ın birbiri hakkında kullandığı samimi ifadelere videoda yer verildi. Bununla beraber eylemden sorumlu olduğu tespit edilen dört kişi gözaltına alındı.
2. KEZ DAVET EDİLEN İLK ABD BAŞKANI
ABD Başkanı Trump, ilk döneminde de İngiltere’yi ziyaret etmiş, 2019 yılında Kraliçe 2. Elizabeth tarafından Buckingham Sarayı’nda ağırlanmıştı. Trump, tarihte resmi ziyaret için İngiltere’ye ikinci kez davet edilen ilk ABD Başkanı. Geleneksel olarak ikinci dönem görev yapan ABD başkanlarına devlet ziyareti daveti yapılmıyor. Bunun yerine devlet başkanları ikinci dönemlerinde Saray tarafından çay veya öğle yemeğine davet ediliyor.
DEV TEKNOLOJİ YATIRIMLARI
WINDSOR’da görkemli törenler düzenlenirken, ziyaretin asıl gündemini milyarlarca dolarlık teknoloji yatırımları oluşturdu. ABD ile İngiltere arasında “Teknoloji Refahı Anlaşması” duyuruldu. Anlaşma; yapay zekâ, kuantum bilişim ve sivil nükleer enerji alanlarında ortaklık öngörüyor. Buna göre Microsoft, 30 milyar dolarlık yatırım ile Loughton’da İngiltere’nin en büyük yapay zekâ süper bilgisayarını kuracak ve bulut altyapısını genişletecek.
FOTOĞRAFLARI KALE DUVARINDA
Protestocular Windsor Kalesi’nin duvarına Trump ve pedofili Epstein’in fotoğraflarını yansıttı.
Trump çiftini ilk olarak Galler Prensi William ve Prenses Kate Middleton karşıladı.
ABD Başkanı Trump, eşi Melania Trump, İngiltere Kralı 3. Charles ve Kraliçe Camilla, Windsor Kalesi’ndeki Kraliyet Koleksiyonu’nu inceledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: