Öncelikle sizi tanımak isteriz Osman GÖZMEN kimdir?
Bir insanı tanımak için birkaç satırın yeterli olmayacağını hatırlatarak hüviyetimle alakalı bazı hususları söyleyeceğim. 1983 yılında Diyarbakır’da doğdum. Matematik öğretmeniyim. Evli ve bir çocuk babasıyım. Vaktimin çoğunluğunu kitaplarla geçirmeye gayret ediyorum. Okumayı ve yazmayı yani bir şeyler öğrenmeyi ve üretken olmayı sair bütün uğraşlara tercih ederek çalışmalarımı sürdürüyorum.
Yazarlık kariyeriniz nasıl başladı? Size öncülük eden bir isim var mı?
Yazma eylemi benim için çocukluk yıllarında başladı diyebilirim. Yazmaya şiir ile başladım. Zaman içerisinde denemeler ve günlükler yazmaya başladım. Yaklaşık olarak son on yıldır şiir, hikâye ve roman ağırlıklı çalışmalar yaparak yazma sürecine devam ediyorum. Yazmaya başladıktan sonra elbette birçok isimden etkilendim ama yazarlığa başlamamda bana öncülük eden bir isim hatırlamıyorum.
Yazarken nelerden etkilenirsiniz?
Hz. Mevlana “Neyi arıyorsan o’sun sen” der. Ben de bundan hareketle “Neyi okuyorsan onu yazarsın” diyorum. Şuurunda olalım ya da olmayalım okuduklarımız ruhumuzun derinliklerine işleyerek şahsiyetimizi, şahsiyetimiz ise yazdıklarımızı etkiler. Ayrıca insanların kültürleri, duyguları, düşünceleri, eğitim seviyeleri vs. değerleri hayatın her kademesinde onları takip ederek etkisi altına alır. Bir yazarın bunlardan sıyrılması, hakikatleri mücerret insan olma noktasında ele alması mümkün olmamakla birlikte gerekli de değildir. Bu sayede bugün kültürlere ait farklı edebi yaklaşımlardan bahsedebiliyoruz. Aşk, cesaret, kahramanlık, fedakârlık gibi mal-ı umumi olan hakikatler bile farklı coğrafya ve kültürlerde bahsini ettiğimiz etmenler doğrultusunda farklı hissiyatlar oluşturabilmiştir. Ben de kendi nokta-i nazarımdan yazarken şuurlu bir şekilde hiçbir etkeni düşünmesem bile gayr-i şuurî bir şekilde malum etmenlerin etkisi altında olduğumu söyleyebilirim.
Geçmişten Gelen eserinizin içeriğinden bahseder misiniz?
Geçmişten Gelen, genel olarak psikolojik polisiye türünde bir eserdir. İnsanların yaşadığı travmatik olaylardan sonra yaşantılarına eskisi gibi devam edebilmelerinin nasıl mümkün olabileceği ayrıca kitabın bazı karakterleri üzerinden ruhun işlevselliği, zihnimizin travmalara nasıl bir tepki verdiği, sağlıklı olmayan çevresel şartların psikolojiyi nasıl etkilediği merak uyandıracak kurgusal olaylar zinciri içerisinde ele alınmıştır.
Geçmişten Gelen adlı kitabınızın vermek istediği mesaj nedir?
Dürüst olmak gerekirse bu kitaba başlarken toplumsal veya sosyal herhangi bir mesaj verme gayesi gütmedim. Fakat kitaba başladıktan sonra edebiyatın toplumu etkileme seviyesine kayıtsız kalmayarak okuru olumsuz etkileyeceğini düşündüğüm hiçbir şeye eserde yer vermedim. Elden geldiğince batılı tasvir etmemeye, kültürel değerlerimizi ön plana çıkarmaya ve okurun kitaplarla daha fazla vakit geçirmesine yardımcı olmaya gayret ettim.
Yeni çalışmalarınız nelerdir?
Şu anda içeriğiyle alakalı pek bilgi veremeyeceğim yeni bir roman çalışmam var. Ayrıca Ziya Paşa’nın “Zafername”sinin küçük bir kardeşi olmasını temenni ettiğim bir çalışmam var. İnşallah bunları da kâmilen tamamlayabilirim.
Yorumlar
Kalan Karakter: