SCOOTER'LAR VE MOTORLU TESTERELER
Sabah 9.30 sularında yani müzenin açılışından yarım saat sonra dört kişiden oluşan hırsızlar çetesi Paris'in en popüler turist destinasyonlarından biri olan Louvre Müzesi'ne geldi.
Resmi verilere göre, Louvre 2024 yılında yaklaşık 9 milyon ziyaretçiyi ağırladı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ocak ayında Louvre'un genişletilmesi için inşaata başlanacağını, Mona Lisa'nın yeni bir sergi alanına taşınacağını açıklamış ve bu çalışma sonucunda ortaya "yeniden tasarlanmış, restore edilmiş ve genişletilmiş bir Louvre" çıkacağını söylemişti.
Yüzlerinde maskeler, ellerinde açılı taşlama makineleri olan hırsızlar, 7 dakika içinde müzedeki en değerli dokuz parçayı çalıp götürmeyi başardı. Hırsızların hedefi, müzenin Seine Nehri tarafındaki kanadıydı. Burada bir süredir devam eden inşaat faaliyetleri, hırsızların ihtiyaç duyduğu fırsatı yarattı.
Hırsızların ikisi scooter'larla diğer ikisi ise açık kasalı bir kamyonetle geldi. Kamyoneti müzenin duvarının önüne çeken çete, kamyonetin arkasında bulunan ve merdivene benzeyen yük asansörünü kaldırarak pencerelerden birine kolayca ulaştı.
Ardından açılı taşlama makinesi yardımıyla müzenin dış camını delmeyi başaran hırsızlar, müzenin 705 numaralı sergi odasına girdi.
MÜZE ZİYARETE KAPATILDI
Hırsızların hedefi, 23 parçalık Napoleon ve Josephine Bonaparte koleksiyonuydu. Ellerindeki motorlu testerelerle iki vitrinin camlarını kolayca kıran hırsızlar, paha biçilmesi mümkün olmayan dokuz parçayı alıp geldikleri yolla ortadan kayboldu.
Dikkat çeken detaylardan biri hırsızların Naip olarak bilinen ve koleksiyonun en önemli parçası olan 140 karatlık elmasa dokunmaması oldu. Bu durum akıllara "Çaldıkları parçaları özellikle mi seçtiler?" sorusunu getirdi.
Çalınan parçalardan biri, İmparatoriçe Eugenie'nin zümrüt ve elmaslarla dolu tacıydı. Hırsızların kaçışı sırasında düşürmeleri sonucu kırılan bu taç müzenin pencerelerinden birinin altında bulundu.
Hırsızlar, diğer sekiz parçayla birlikte kayıplara karıştı. Soyguncuların güvenlik kameralarına yansıyan son görüntülerinde, A6 karayolunu kullanarak Paris'in merkezinden güneydoğuya doğru ilerledikleri görülebiliyor.
Fransa'nın başkenti Paris'in kalbinde bulunan ve açık ara dünyanın en fazla ziyaretçi çeken sanat müzesi konumunda olan Louvre, soygunun ardından derhal kapatıldı. Güvenlik güçleri ve siyasetçiler derhal olay yerine geldi.
Yetkililerin yaptığı açıklamada Louvre'un bugün de kapalı olacağı bildirildi.
Paris Belediye Başkanı Ariel Weil, "Bir film ya da dizi senaryosu gibi" derken soygunun gündüz saatlerinde ve müze ziyarete açıkken gerçekleştiğine dikkat çekti. Weil, hırsızların Fransa'nın en değerli mücevherlerinden bazılarını çaldığını belirterek, "Bunlar en değerli varlığımız. Sadece maddi açıdan değil, sembolik açıdan da en değerli varlığımız" dedi.
Le Parisien, soygundan dakikalar sonra olay yerine gelen polisin, merdiven, bir beton testeresi, bir sarı yelek, bir pürmüz, iki açılı taşlama makinesi, birkaç çift eldiven, bir bidon benzin ve bir battaniyeden oluşan çok sayıda kanıta el koyduğunu bildirdi.
ALARMLAR ÇALMADI MI?
Paris Başsavcısı Laure Beccuau, BFM'e yaptığı açıklamada, hırsızların, camları kesmek için kullandıkları açılı taşlama makineleriyle, müzenin güvenlik görevlilerini tehdit ettiğini belirtti.
Beccuau soygunun yaşandığı dakikalarda müzenin alarmlarının çalışmakta olduğunu doğruladı ancak hırsızlık yaşanırken alarmların çalıp çalmadığı konusunda cevapsız sorular olduğunu belirtti.
Beccuau, "Organize suç çetelerinin iki amacı olabilir: Birincisi kendilerine verilmiş bir siparişi yerine getirmek, ikincisi de kara para aklamak amacıyla değerli mücevherleri ele geçirmek" diye konuştu.
Halihazırda 60 civarında yetkilinin soygunla ilgili soruşturmada görev aldığını da sözlerine ekleyen Beccuau, "Kayıp parçaların önümüzdeki günlerde müzeye geri döneceğinden hiç şüphem yok" dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, çalınanların Fransa'nın tarihi mirasının parçaları olduğuna dikkat çekerek, "Kayıp eserleri geri alıp failleri yargı karşısına çıkaracağız. Bunu başarmak için gereken her şey Paris Savcılığı liderliğinde her yerde yapılıyor" ifadelerini kullandı.
ÇOK RAHAT, ÇOK PROFESYONEL ÇALIŞMIŞLAR
Fransa İçişleri Bakanı Nunez ise iki hırsızın Yamaha Tmax scooter'larla geldiğini, diğer iki hırsızın ise uzatılabilen merdivenli açık bir kamyonette beklediğini söyledi. Hırsızların kullandığı scooter'lardan biri yakınlardaki bir caddede terk edilmiş olarak bulundu.
Nunez hırsızların cam kesici kullanarak müzeye girip motorlu testere ile vitrinleri parçaladığını da sözlerine ekledi.
Les images du cambriolage du Louvre (document BFMTV) pic.twitter.com/FciPpaXTMA
— BFMTV (@BFMTV) October 19, 2025
Müzenin içinde çekilen ve Fransız BFM kanalında yayınlanan görüntülerde, üzerinde fosforlu sarı yelek olan inşaat işçisi görünümündeki hırsızın etrafı ziyaretçilerle çevrili olmasına karşın büyük bir sükunetle camı kestiği görülebiliyor. Yapılan açıklamada kullanılan testerenin markasının Stihl Cutquick piyasa değerinin ise 1.300 dolar olduğu belirtildi.
Fransa Kültür Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, çalınan sekiz parçanın "paha biçilmez kültürel miraslar" olduğu belirtildi. Çalınan parçalar arasında Napoleon'un eşi İmparatoriçe Marie Louise'e hediye ettiği zümrüt ve elmas taşlarla bezeli kolyenin de bulunduğu vurgulandı.
Kültür Bakanı Rachida Dati ise TF1 kanalına yaptığı açıklamada, "Hiçbir şekilde şiddete başvurmamışlar. Çok profesyoneller" derken hırsızların tecrübesine dikkat çekti.
KIRIK TACA PAHA BİÇMEK İMKANSIZ
Hırsızların kaçarken kırıp bıraktığı Eugenie Tacı, Apollo Galerisi'nde bulunan sayısız paha biçilmez mücevherden biriydi.
1855 yılında İkinci İmparatorluk döneminde yapılan tacın üzerinde binlerce elmas ve zümrüt bulunuyor. Taç ismini 1853 yılında 3'üncü Napoleon ile evlenerek Fransa İmparatoriçesi unvanını alan Eugenie de Montijo'dan alıyor.
3'üncü Napoleon, Napoleon Bonaparte'ın yani 1'inci Napoleon'un erkek kardeşi Louis'in oğluydu.
1804'te imparator ve imparatoriçe olarak tahta çıkan Napoleon Bonaparte ve Josephine, tarihin en büyük mücevher koleksiyonlarından birine sahipti.
Yukarıda bahsettiklerimizin yanı sıra çalınan parçalar arasında başka bir taç, küpeler ve bir broş öne çıkıyor.
ÇALINAN ESERLER
-- Kraliçe Marie Amelie ve Kraliçe Hortense'ın mücevher setinden bir taç
-- Kraliçe Marie Amelie ve Kraliçe Hortense'ın safir mücevher setinden bir kolye
-- Kraliçe Marie Amelie ve Kraliçe Hortense'ın safir mücevher setinden tek bir küpe
-- Marie Louise'in setinden bir zümrüt kolye
-- Marie Louise'in setinden bir çift zümrüt kolye
-- Röliker broş olarak bilinen bir broş
-- İmparatoriçe Eugenie'nin tacı
-- İmparatoriçe Eugenie'nin büyük broşu
Koleksiyondaki parçaların önemli bir kısmı Fransız İhtilali sırasında Kraliyet ailesi üyelerinden çalınmış, geri kalanlar da İmparatorluğun çeşitli yerlerinden toplanmıştı.
BAKAN'DAN İTİRAF GİBİ SÖZLER
Nunez, soygunun bir organize suç olarak değerlendirildiğini belirterek, "Öncelikle delillerin korunması ve müfettişlerin sakin bir ortamda çalışabilmesi için Louvre'u misafirlere kapatmamız gerekiyordu. Müzenin tahliyesi olaysız gerçekleşti" dedi ve ekledi: "Her şeyi önleyemeyiz. Fransa'nın müzelerinde büyük bir zafiyet söz konusu. Failleri mümkün olduğunca çabuk bulabilmemiz için her şey yapılıyor ve ben umutluyum."
Güvenlik kamerası görüntülerinin incelendiğini de söyleyen Nunez, hırsızların kimliklerine dair henüz bir bilgileri olmadığını ancak faillerin yabancı olabileceği ihtimalini yadsımadıklarını belirtti. Nunez, "Çete tecrübeliydi ve belli ki müzeyi operasyondan önce uzun süre izlemişlerdi" dedi.
FRANSA'DA MÜZE SOYGUNLARININ ARKASI KESİLMİYOR
Louvre'da bugüne kadarki en ünlü soygun 1911 yılında yaşanmış ve Leonardo da Vinci'nin 16'ncı yüzyılda yaptığı ünlü eseri Mona Lisa çalınmıştı. Uluslararası kamuoyunu ayağa kaldıran bu olayın, failinin müzenin çalışanlarından Vincenzo Peruggia olduğu daha sonra ortaya çıkmıştı.
Gece müzenin dolaplarından birinde saklanarak soygunu gerçekleştiren Peruggia, 2 yıl sonra tabloyu Floransa'daki antikacılara satmaya çalışınca yakayı ele vermişti.
Fransa bir süredir müzelerdeki güvenlik önlemlerinin artırılmasını tartışıyor. Son olarak Louvre'a birkaç kilometre uzakta bulunan Ulusal Doğal Tarih Müzesi'nden 700.000 dolar değerinde altın külçeler çalındı.
20 Kasım 2024'te Cognacq-Jay Müzesi'ndeki minyatür nesneler sergisine saldıran baltalı hırsızlar, yedi adet çok değerli enfiye kutusu çaldı. İkisi İngiltere Kraliyet Ailesi'ne ait olan kutular karşılığında Kraliyet Koleksiyon Vakfı'na 3 milyon sterlinlik sigorta ödemesi yapıldı.
2017 yılında üç sanat hırsızı Paris Modern Sanat Müzesi'nden çaldıkları yaklaşık 100 milyon dolar değerindeki beş şaheser için 8 yıla varan hapis cezalarına çarptırıldı.
Mayıs 2010'da meydana gelen bir başka soygunda da Picasso ve Matisse gibi büyük ustaların eserleri çalındı.
Apollo Galerisi 1976 yılında da bir soygunun hedefi oldu. Silahlı soyguncular bir zamanlar Kral 10'uncu Charles'a ait olan bir kılıcı çaldı. Kılıç halen bulunamazken uzmanlar metalin hırsızlar tarafından eritildiği sonucuna vardı.
Yorumlar
Kalan Karakter: