DİNÇ KALEM ZUHAL'DEN ALTI ÇİZİLECEK KİTAPLAR
Cihat DÜNDAR, sevilen yazar Zuhal Dinç ile sizin için konuştu. Omega Geçiş Sorumlusu, Maria’nın Günlüğü ve Fatih’in Kehaneti isimli eserleri üzerine değerlendirmelerde bulunan Dinç, salgının kendisini nasıl etkilediği sorusuna şöyle cevap verdi : İnsanlar hayatın akışına kendilerini o kadar çok kaptırmışlardı ki, kendilerine, ailelerine zaman ayırmayı unutmuşlardı. Öte yandan yeni çalışmalarından da söz eden Dinç, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’teki mücadelesini konu alan bir kitap yayınlayacağı müjdesini verdi ve bir itirafta bulundu : Hassas bir ruh yapım var, beni; yere düşen bir yaprak bile etkileyebilir
Yayınlanma :
20.12.2020 15:39
Güncelleme :
20.12.2020 15:48


Almanya'da bir bahar gününde doğdum. İlk ve orta öğrenimimin bir kısmını orada tamamlayarak İskenderun'a döndüm. İskenderun lisesi bittikten sonra Ankara'da DTCF Fakültesi ardından Hacettepe Tarih masterı bitirdim. Bir devlet kuruluşunda işe başladıktan bir süre sonra da İstanbul Beykent Üniversitesi İşletme masterını bitirdim. Aradan bir süre geçtikten sonra tekrar İskenderun'a döndüm burada işte deniz ulaştırma işletme mühendisliğinde hâlâ doktoraya devam ediyorum.
2010 yılında bir tarih master tezi olan Fatih Sultan Mehmet Bir Rönesans Hükümdarı mıydı? Tezini bitirdim.2015 yılında Maria'nın Günlüğü 9 ayda yazıldı ve tiyatro eseri olmak üzere senaryosu hazırlandı.
OMEGA Geçiş Sorumlusu adlı eserim sarp sınır kapısında gece sabaha kadar uyanık kalmak için kafamdaki kurguları yazıya döktüğüm vakitlerde ortaya çıktı.
Yazarlık hayatınız nasıl başladı? Size öncülük eden bir isim var mı?
İlk defa 2015 yılında gördüğüm bir rüya ile "Maria'nın Günlüğü” adlı eserimi yazmaya başlayarak, ilk yazarlık deneyimini tattım. Maria'nın Günlüğü adlı öyküm 2 sene sürdü. Bir günlük şeklinde yazdığım için aylar günler sürdü. 2019 senesinde önce OMEGA Geçiş Sorumlusu ardından "FATİHİN Kehaneti" adlı iki öykümde sarp sınır kapısında sabaha karşı yazdım.2020 senesinde Hatay 'a tekrar döndüğümde dershaneden tanıdığım öğrencim Selenay Akyüz "ilkim” adını verdiği bir kitap çıkarmıştı. Onun editörlüğünde kitaplarımı yayınevlerinden çıkarmaya başladım.
Yazarken nelerden etkilenirsiniz?
Ben masteri tarihten yaptım ve İstanbul'da fetih vakfının yazarlık kurslarına katıldım .Tabii ki bunlar alt yapımı oluşturdu. Ama gördüğüm rüyalar beni çok etkiledi. Hassas bir ruh yapım var, beni yere düşen bir yaprak bile etkileyebilir.
Okuyucu ile buluşan "Maria'nın Günlüğü" isimli eserinizden bahseder misiniz?
"Maria'nın Günlüğü” adlı eserimi 2 sene içinde tamamladım. En zor yazdığım eser oldu. Hanedan mensubu soylu bir kadının yaklaşık 7 ay boyunca maruz kaldığı maddi ve manevi baskıları, onun içine girerek yazmak beni çok zorladı. Yazarken hem ağladım hem yazdım.
Omega Geçiş Sorumlusu isimli eserinizin ismi nerden geliyor?
Bu öykü bir tür fantastik kurgu tarzında yazıldı. Omega Geçidi Nirvana’dan sonra gelinen yerdi ve insanoğlu için önemli bir geçitti. Bu geçidin bedenli bir sorumlusu vardı. O izin vermeden insanların Nirvana’ dan çıkışlarına izin verilmeyecekti.
Fatih' in Kehaneti isimli eserinizin vermek istediği mesaj nedir?
"Falcının birden gözleri kocaman açılmıştır. O küçücük ellerde gördüğü şey tam 1100 senedir hüküm süren Doğu Roma İmparatorluğu’nun sonudur. Yüzyıllardır beklenen kehanet gerçek olmuştur... “
Bu bölümden anlaşıldığı gibi Küçük Fatih doğduğunda hiç kimse onun İstanbul'u feth edecek olan şehzade olacağını bilmiyordu. Zaman geçtikçe gelişen olaylar onun Fatih olduğunu yavaş yavaş herkesin anlamasını sağladı.
Fatih'in Kehaneti isimli eserinizi okur gözüyle yorumlar mısınız?
Fatih'in Kehaneti” adlı esere okur gözüyle yorum yapacak olursam, bunun Fatih’in çocukluğu ile ilgili yazılan belki de ilk öykü olduğunu söyleyebiliriz.
Covid 19 salgını sizi nasıl etkiledi?
OMEGA Geçiş Sorumlusu adlı eserimde bir bölüm başlı başına Covid-19 salgını ile ilgili.
Bir yazar olarak beni nasıl etkilediğine gelince bu pandemi süresinde işten izin alarak Selenay’ında okulunun olmaması, bir ay içinde tam 3 eserin ortaya çıkması için bir fırsat verdi. Yazdıklarımı yayınlamak için zamanım oldu. İnsanların evde oturması kitaplar için bir fırsat yarattı. Pandemi insanların aileleri ve kendilerini sorguladıkları bir süreç haline geldi. İnsanlar hayatın akışına kendilerini o kadar çok kaptırmışlardı ki, kendilerine, ailelerine zaman ayırmayı unutmuşlardı.
Yeni çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Son olarak yeni bir çalışmam var. İngilizce ders verirken topladığım notları birleştirerek bir gramer kitabı düzenliyorum. Ve gene geçen sene annemin hatıralarından yola çıkarak yazdığım Atatürk’ün Selanik’te gerçekleştirdiği mücadeleleri de kapsayacak bir öykü kitabının hazırlıkları sürüyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: