Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 15 Ağustos'ta Alaska'da gerçekleşeceği kararlaştırılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin-ABD Başkanı Donald Trump zirvesi öncesi uyardı.
"Ukrayna dahil olmadan alınacak kararlar" konusunda uyarıda bulunan Zelenski, "Ukraynasız alınacak kararlar, barış getirmeyecektir" ifadesini kullandı.
Trump'ın, Putin ile görüşmek için hazırlıklar yaptığına dair bir açıklamasının olduğunu anımsatan Zelenski, savaşın Ukrayna topraklarında yaşandığını belirtti.
Görüşmelerde Ukrayna olmadan bu savaşın sona eremeyeceğini kaydeden Zelenski, Rusya'nın topraklarını ele geçirmek istediğini ifade etti ve "Ben halkımıza inanıyorum, Ukraynalılar güçlü. Ukraynalılar, kendi halklarını savunuyor." diye konuştu.
Ukrayna halkının barış istediğini dile getiren Zelenski, "Ancak tüm ortaklar, adil bir barışın ne olduğunu anlamalı. Bu savaş sona ermeli ve Rusya bunu sona erdirmeli." dedi.
"UKRAYNALILAR, TOPRAKLARINI İŞGALCİYE VERMEYECEK"
Zelenski, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü konusunda taviz vermeyeceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Ukrayna toprak (bütünlüğü) meselesinin cevabı, zaten Ukrayna Anayasası'nda mevcut. Kimse bundan vazgeçmez ve vazgeçemez. Ukraynalılar, topraklarını işgalciye vermeyecek."
Ukrayna'nın barışı sağlayabilecek somut çözümleri destekleyeceğini söyleyen Zelenski, "Ukrayna, barışı sağlayabilecek gerçek çözümlere hazır. Bize karşı olan, Ukrayna'nın dahil olmadığı her çözüm, aynı zamanda barışa karşı bir çözümdür ve hiçbir şey getirmeyecek. Bunlar, ölü çözümler. Asla işe yaramayacak." değerlendirmesinde bulundu.
Sürdürebilir barış için Trump ile işbirliği yapmaya hazır olduklarını dile getiren Zelenski, ülkesini savunan Ukraynalı askerlere teşekkür etti ve "Sağlam durun. Burası bizim toprağımız, biz Ukrayna'yız." şeklinde konuştu.
TRUMP YERİ VE TARİHİ AÇIKLADI
ABD Başkanı Donald Trump, kendisine ait Truth sosyal medya platformu üzerinden paylaşım yaparak Rusya lideri Putin ile yapacağı görüşmenin tarihinin ve yerinin belli olduğunu belirtti.
Trump paylaşımında, "ABD Başkanı ben ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yapacağı merakla beklenen görüşme, 15 Ağustos 2025 Cuma günü harika Alaska eyaletinde gerçekleşecek. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi daha sonra verilecek" açıklamasında bulundu.
Yorumlar
Kalan Karakter: