Washington’ın “silahlı gruplarla bağlantılı aday kabul edilmeyecek” mesajı ve eski Başbakan Nuri el-Maliki’nin adaylığına yönelik sert itirazlar, dengeleri değiştirirken süreç, siyasetin dışından gelen Ali el-Zeydi üzerinde uzlaşıyla sonuçlandı.30 GÜN SÜRESİ VAR Ülkede seçimi kazanan Şii parti liderlerinden oluşan Koordinasyon Çerçevesi, işinsanı Ali ez-Zeydi’yi başbakan adayı olarak belirledi. Ardından Cumhurbaşkanı Nizar Amedi, Zeydi’ye hükümeti kurma görevini verdi. Irak Anayasası’na göre Zeydi’nin 30 gün içinde kabinesini oluşturarak parlamentodan güvenoyu alması gerekiyor.
İran önce Hürmüz sonra nükleer dedi SÜREÇ GİZLİ YÜRÜTÜLDÜABD’nin “silahlı grupların şemsiyesi altından çıkan hiçbir adayla muhatap olunmayacağı” yönündeki mesajı, Şii blok içinde bazı güçlü adayların elenmesine yol açtı. Rudaw’ın aktardığına göre karar dar bir liderlik çevresi içinde ve büyük ölçüde gizlilikle alındı. Habere göre Zeydi’nin ismi, 12 üyeli üst konseyin bazı üyelerinden bile son ana kadar saklandı ve karar kendilerine telefonla bildirildi.
Geçmişte bir bankanın yönetim kurulu başkanlığını da üstlenen Iraklı işinsanı Ali Zeydi, Bağdat’ta özel bir üniversitenin yönetim kurulu başkanı. Zeydi bugüne kadar aktif siyasette yer almamıştı. Liderlerin politik tıkanıklığın daha fazla uzamaması için siyaset dışı aktör formülünü onayladığı belirtiliyor.
Hazar açılımı Haberi görüntüle
Yorumlar
Kalan Karakter: