13:24UAEA uyardı: İran'da nükleer sızıntı ihtimali var
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, İsrail ile İran arasındaki askeri gerilimin tırmanmasının can kayıplarına yol açtığı, ciddi sonuçları olabilecek radyasyon sızıntısı riskini artırdığı ve İran'ın nükleer silah edinmesini önleyecek uzun vadeli diplomatik çözüm için gerekli çalışmaların gecikmesine sebep olduğu uyarısını yaptı. Grossi, nükleer tesislerin korunmasını sağlamak için tüm ilgili taraflarla derhal görüşmeye hazır olduğunu vurguladı.
Tüm tarafları gerginliğin daha fazla tırmanmasını önlemek için azami itidal göstermeye çağıran Grossi, "Askeri gerginliğin tırmanması, hayatları tehdit etmekte, insanlara ve çevreye ciddi sonuçlar doğuracak radyasyon sızıntısı olasılığını artırmakta ve İran'ın nükleer silah elde etmesini uzun vadede engelleyecek diplomatik bir çözüm için gerekli çalışmaları geciktirmektedir" diye konuştu.
13:22İsrail'den füze rampaları iddiası: 'Üçte biri yok edildi'
İsrail ordusu, İran’a ait füze rampalarının üçte birini imha ettiğini öne sürdü. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İran’da gece 20'den fazla karadan karaya füzenin İsrail’e fırlatılmadan önce imha edildiği belirtildi.
İsfahan'da yaklaşık 100 askeri hedefin vurulduğu aktarılan açıklamada, yaklaşık 50 savaş uçağının füze depolama alanları ve karadan karaya füze rampalarını vurduğu kaydedildi.
Açıklamada, "Bununla (dün geceki saldırıyla) birlikte, İran’ın füze rampalarının üçte biri imha edildi" ifadelerine yer verildi.
13:17Cumhurbaşkanı Erdoğan İranlı mevkidaşı Pezeşkiyan ile görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, görüşmede İsrail ile İran arasındaki çatışma, bölgesel ve küresel konular ele alındı.
Erdoğan, görüşmede, İsrail ve İran arasındaki çatışmalı süreç ile ilgili liderlerle bir dizi temas gerçekleştirdiğini, çatışmaların bir an önce sona ermesi ve nükleer müzakerelere dönülmesi için Türkiye'nin kolaylaştırıcı bir rol üstlenmeye hazır olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin bölgesinde barış ve istikrarın korunmasına verdiği önemin altını çizdi.
Devamını oku > 13:13İsrail İran'da bir hastaneyi vurdu
İsrail’in İran’ın batısındaki Kirmanşah kentinde Farabi Hastanesi’ni vurduğu bildirildi. Saldırıda yaralıların olduğu kaydedildi. İranlı yetkililer, henüz saldırıya ilişkin bilgi paylaşmadı.
12:50Fransa'dan İsrailli şirketlere engel
Fransa hükümeti kaynakları, başkent Paris'te düzenlenmesi planlanan fuara ilişkin İsrail kararı alındığını duyurdu. AFP'de yer alan habere göre kaynaklar, İsrailli silah şirketlerine "Paris Havacılık Fuarı'nda İsrail silah stantlarına erişimi engelledi" dedi.
12:46IAEA, İsrail'in iddiasını yalanladı
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), İsrail'in Natanz'daki nükleer tesisi vurdukları iddiasını yalanladı. IAEA, İran'ın Natanz nükleer tesisinin yeraltı bölümüne yönelik bir saldırı olduğuna dair "hiçbir işaret" olmadığını açıkladı.
12:26IAEA: Çatışma, diplomatik çalışmaları geciktiriyor
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Direktörü Rafael Grossi, İsrail ve İran'ın karşılıklı saldırılarını değerlendirdi. Grossi, "Askeri gerilim, radyasyon sızıntısı riskini artırıyor ve nükleer silah edinmeyi önleyecek diplomatik çalışmaları geciktiriyor" dedi.
00:05İsrail: Hava sahasının kontrolünü ele geçirdik
İsrail, İran'a yönelik yeni hava saldırısı başlattı. Savaş uçaklarının İran'ın batısını hedef aldığı bildirildi.
İsrail ordu sözcüsü, İran'ın füze fırlatma rampalarının 3'te 1'ini yok ettiklerini söyledi.
"İran'ı vurmaya devam edeceklerini" ifade eden ordu sözcüsü, şöyle konuştu:
"İran'a karşı hava üstünlüğünü ele geçirdik. İran'ın batısından başkente kadar olan hava sahasını kontrol ediyoruz. Gece boyunca düzenlediğimiz saldırılarda 20 hedefi vurduk. Füze fırlatma rampalarının 3'te 1'ini yok ettik. İran'ı vurmaya devam edeceğiz."
11:47BM'den acil müzakere çağrısı
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İsviçre'nin BM Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Jürg Lauber başkanlığında başlayan toplantının açılışında konuşma yaptı. Her iki tarafın da uluslararası hukuka, özellikle yoğun nüfuslu bölgelerdeki sivillerin korunmasına tam saygı göstermesi gerektiğini vurgulayan Türk, İsrail ile İran arasında devam eden saldırıları sonlandırma ve çözüme giden bir yol bulunması için acil diplomatik müzakere çağrısı yaptı.
İsrail ile İran arasında devam eden çatışmaların tırmanışının "derin endişe verici" olduğunu belirten Türk, "Bu saldırıları sonlandırmak ve çözüme giden bir yol bulmak için gerginliğin azaltılması ve acil diplomatik müzakere çağrısında bulunan herkese katılıyorum" dedi.
11:28İran 4 günde 370 balistik füze fırlattı
İsrail Başbakanlık Ofisi, İran'ın misilleme saldırılarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, İran’ın 13 Haziran’dan bu yana süren misillemelerinde 370 balistik füzenin karşılandığı kaydedildi. Başbakanlık Ofisi, ülke genelinde toplam 30 noktanın isabet alındığını öne sürdü.
11:22İsrail ajanlarına darbe! İran'ın kalbinde bulundu
İran güvenlik güçleri, başkent Tahran'da İsrail ajanlarının dron üretim atölyesini tespit etti.
Tespit edilen atölyenin devlet televizyonu tarafından yayımlanan görüntülerinde, Tahran'ın Rey ilçesinde üç katlı tesise yapılan baskında çok sayıda dron parçası ve patlayıcılar görüldü.
Güvenlik güçlerinin, ülkenin çeşitli bölgelerinde ek dron üretim atölyeleri olabileceğini ve bunları tespit etmeye çalıştığı belirtildi.
Öte yandan, başkent Tahran'da yollarda kontrol noktaları kurulurken şüpheli araçlar aranıyor.
İsrail’in saldırılarının bir kısmı mini kamikaze insansız hava araçlarıyla düzenleniyor.
11:12MOSSAD ajanlarına hızlı yargılama
İran Başyargıcı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, İsrail ile iş birliği yaptıkları şüphesiyle tutuklanan kişilerin en kısa sürede yargılanacağını dile getirdi. İran'ın İsrail lehine istihbarat topladıkları gerekçesiyle tutukladığı kişilerin yakın zamanda hakim karşısına çıkması bekleniyor.
Tasnim haber ajansının aktardığına göre Ejei, "Siyonist rejimle bağlantısı olduğu ve iş birliği yaptığı gerekçesiyle birileri tutuklanırsa, yargılanması ve cezalandırılması, hukuka uygun olarak ve savaş koşulları göz önünde bulundurularak çok hızlı bir şekilde gerçekleştirilmelidir" diye konuştu.
10:46Pakistan'dan İran'a nükleer 'güvencesi'
Pakistan'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun İran'a karşı nükleer silah kullanması halinde İsrail'e nükleer füze fırlatacakları açıklandı.
İran Devrim Muhafızları eski Komutanı Muhsin Rızai, "Pakistan bize, İsrail'in İran'a nükleer bomba kullanması durumunda kendilerinin de İsrail'e nükleer bombayla saldıracaklarına dair güvence verdi" dedi.
Rızai, Pakistan'ın "İran'ın arkasında durma" sözü verdiğini söyledi ve İslam dünyasına İsrail'e karşı birleşme çağrısı yaptı.
Pakistan Savunma Bakanı Khavaja Muhammed Asıf, "Batı, İsrail'in saldırılarından endişe etmeli. Haydut devlet İsrail'e destek vermeleri, felaketle sonuçlanabilir." ifadesini kullandı.
10:44İsrail'de ölü sayısı 24'e yükseldi
İsrailli yetkililer, İran'ın misillemeleri sonucu en az 24 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. İsrail'den yapılan açıklamada, yaralı sayısının 200 civarında olduğu kaydedildi. İran, sabah saatlerinde İsrail'e yönelik yeni bir füze saldırısı başlatmıştı. Tel Aviv başta olmak üzere bazı şehirlerin vurulduğu açıklanmış, İran Devrim Muhafızları saldırının başarıyla sonuçlandığını açıklamıştı.
10:26Yemen'den İsrail'e füze
İsrail ordusu, Yemen'den fırlatılan balistik bir füze nedeniyle sirenlerin çaldığını açıkladı. Yapılan açıklamada, füzenin havada imha edildiği bildirildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: