ABD’nin Illinois eyaletinde bulunan Northwestern Üniversitesi’nden biliminsanları, geleneksel kalp pillerine kıyasla kalp hastalıklarının tedavisinde çığır açacak bir cihaz geliştirdi. Pirinç tanesinden daha küçük boyutlara sahip olan yeni nesil kalp pili, ameliyatsız bir şekilde yalnızca bir şırınga kullanılarak doğrudan kalp dokusuna enjekte edilebiliyor.
Kablosuz çalışan cihaz, kan ve diğer vücut sıvılarıyla etkileşime girerek kendi enerjisini üretiyor ve görevini tamamladıktan sonra vücut tarafından emilip atık olarak dışarı atılıyor. Yeni cihaz, dışarıdan göğüs üzerine yerleştirilen minik bir sensörle birlikte çalışıyor. Kalpte bir düzensizlik tespit edildiğinde bu sensör, kızılötesi ışıkla pili etkinleştirerek kalp ritmini normale döndürüyor. Gerektiğinde yeniden devreye girip tekrar kapanabiliyor.
İNSAN DENEYLERİ BİRKAÇ YIL İÇİNDE
Araştırma ekibinin başındaki Prof. Dr. John Rogers, yeni cihazı “Bildiğimiz kadarıyla dünyanın en küçük kalp pili” diyerek tanıttı. Rogers, özellikle bebek kalp ameliyatlarında geçici kalp ritmi düzenleyicilere duyulan ihtiyacın bu tür bir çözüm arayışına neden olduğunu belirtti. Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre yeni cihaz, hayvan deneylerinde de başarılı oldu. İnsan deneylerinin ise birkaç yıl içinde başlaması bekleniyor. Kalp krizi, ritim bozukluğu veya ameliyat sonrası iyileşme süreçlerinde hayati önem taşıyan kalp pilleri, kablolu olmaları, pil değişimi ya da çıkarılma gereksinimi duyulması nedeniyle komplikasyonlara yol açabiliyor. Yeni cihazın bu tür riskleri ortadan kaldırarak, kalp pili kullanımında hastalar için hem güvenliği hem de konforu artırması bekleniyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: