Bağımlılığın halk sağlığı sorunu olduğunu dile getiren İstanbul Kent Üniversitesi’nden Psikolog Dr. Öğr. Üyesi Merve Mamacı, bağımlılığın nedenlerine ve sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Herhangi bir maddeye olan bağımlılığın ekonomik, sosyal, psikolojik ve adli sonuçları olduğunu vurgulayan Mamacı, tütünün diğer maddelere geçişte aracı rol üstlendiğini ifade etti.
“MADDE BAĞIMLILIĞI YAŞI DÜŞTÜ”
Kişilerin duygusal olarak yaşadıkları sorunlarla başa çıkmak için madde kullanımına yöneldiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Merve Mamacı, “Bağımlılıkta, genetik ve çevresel faktörler, psiko-sosyal nedenler, çocuğun büyüdüğü aile, aile içi şiddet, iletişim kopuklukları etkili oluyor. Kişilerin psikolojik dayanıklılık seviyesi düşükçe bağımlılık geliştirme eğilimleri artıyor. Günümüzde madde bağımlılığı yaşı oldukça düştü. Artık 10 yaşında çocuklar bağımlılık geliştirebiliyor. Çünkü artık çocuklar da maddeyi rahat ve kolay bir şekilde elde edebiliyor” diye konuştu.
ÇOCUKLARLA İYİ İLETİŞİM KURMAK ÖNEMLİ
Çocukların yoğun bir şekilde telefon ve tablet kullandığına dikkat çeken Merve Mamacı, “Bu mecralardan rol model ediniyorlar, olumsuz birçok örnek var. Bağımlılığı etkileyen faktörlerden biri de sosyal medyadır. Ayrıca yetişkinler de etkileniyor. Çocukların bağımlı olmasını önlemek için onlarla sağlıklı ve iyi iletişim kurmak gerekiyor. Çocuk hata yaptığı zaman ailesiyle konuşabilmeli. Şiddete maruz kalmamalı çünkü şiddete maruz kalan çocuklarda, herhangi bir maddeyi kullanma eğilimi artıyor” şeklinde konuştu.
BAĞIMLILIKTAN KURTULMAK MÜMKÜN
Bağımlıktan kurtulmak için kişinin isteğinin ve motivasyonunun önemli olduğunu söyleyen Merve Mamacı, “Kişiler bağımlılıktan tamamen kurtulabilir. Ancak bunun için çok büyük bir istek ve motivasyon içerisinde olması gerekiyor. Bu süreçte kişiye destek olmak ve yüreklendirmek lazım. Tedavi olması için ikna edilmelidir. Bağımlılar aslında maddenin sağlıksız ve zararlı olduğunu bilip kendi çabalarıyla bırakmaya çalışıyorlar. Fakat çoğunlukla bırakamıyorlar, o noktada uzmanlardan yardım almak gerekiyor. Tedavi maddenin türüne, ne kadar kullanıldığına bağlı olarak değişiyor” dedi.
ELEKTRONİK SİGARA ÇÖZÜM DEĞİL
“Bir maddenin bağımlılığından kurtulmak isterken yerine başka bir madde koyuyorsanız eğer başarılı olamazsınız” diyen Mamacı, elektronik sigaranın, sigarayı bırakmaya yardımcı olmadığı yönünde araştırmalar olduğunu vurguladı. Mamacı, “Hiç sigara kullanmayan kişiler direkt elektronik sigara da içebiliyor. Bu durum da farklı bir bağımlılığa işaret ediyor. Elektronik sigara klasik sigaralar kadar zararlı değil belki ama yine kalp damar hastalıkları, kısırlık gibi sonuçları olduğu yönünde araştırmalar mevcut” diye konuştu.
Madde bağımlılığı yaşı 10'a kadar düştü
Psikolog Merve Mamacı, herhangi bir maddeye bağımlılık yaşının 10 yaşa kadar indiğini söyledi. Çocukların maddeye kolay ulaşabildiğini belirten Mamacı, “Çocukların bağımlı olmasını önlemek için onlarla iyi iletişim kurmak ve dinlemek gerekiyor” dedi.
Yayınlanma :
04.03.2020 15:35
Güncelleme :
04.03.2020 15:35


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: