İzmir’de sağlıkçılar memur maaşlarına yapılan yüzde 17,55 oranlık zammı protesto etmek için iş bıraktı ve meydanlara indi. Birlik Sağlık Sen, Hekim Sen, Anadolu Sağlık Sen, Hürriyetçi Sağlık Sen, Sağlık Hak Sen, Bağımsız Sağlık Sen üyeleri patates, soğan ve gevrek tezgahlarıyla eylem yaptı. Konak’ın Alsancak semtinde Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanan sağlıkçılar adına basın açıklamasını Birlik Sağlık Sen Başkanı Ahmet Doğruyol okudu. Doğruyol, memur maaşlarına yapılan zammın gerçeklikten uzak olduğunun altını çizerek “Cumhurbaşkanı’nın sözüne göre en düşük memur maaşı 29 bin 400 lira olmalıdır” dedi.
“Biz memurlar olarak en düşük memur maaşı olan 22 bin TL’yi kabul etmiyoruz” diyerek açıklamalarına başlayan Doğruyol, “Zamlı maaşları almadan, milletin sırtına yüklenen vergi yükünü kabul etmiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanının seçimden önce vermiş olduğu sözlerden biri de en düşük memur maaşının en düşük işçi maaşından az olmayacağıdır. Bu söz verildiğinde asgari ücret 8 bin 500 TL idi. Yani en düşük memur maaşı asgari ücretin 2.58 katı olacaktı. Ancak bugün asgari ücret 11 bin 402 TL’dir. Söz verilen tarihe göre en düşük memur maaşının bugün 29 bin 400 TL olması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
“ÜZÜCÜ VE DÜŞÜNDÜRÜCÜ”Memur ve emekli maaşları arasındaki makas aralığını her geçen gün açıldığı vurgusu da yapan Doğruyol, “Emekliliğe yansımayan zam zam değildir. Kabul etmiyoruz. Seyyanen verilen 8 bin 77 TL’lik artışın taban aylığa yapılmak yerine, ilave ek ödeme adı altında verilmesi ve emekli ikramiyesine ve maaşlarına yansıtılmayacak olması, görevdeyken alınan maaş ile emekli maaşları arasındaki uçurumu daha da büyütecektir. Memura yapılan tüm ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır. Memur maaş artışları yapılırken, en düşük memur maaşının en düşük işçi maaşının altında olmayacağı sözü ne kadar acıdır değil mi? Elbette bunu söylerken işçi kardeşlerimizin aldığı maaşın çokluğunu, ya da yaptıkları işi küçümsemiyoruz. Ancak, genel itibarıyla üniversite mezunu olan, pek çoğunun ömrü okullarda geçmiş olan, yüksek lisans mezunu, doktor olan, profesör olan memur maaşında kriterin en düşük işçi maaşının olması üzücü ve düşündürücüdür” dedi.
“TBMM’DE REVİZE EDİLMELİDİR”En düşük memur maaşının yoksulluk sınırı olan 33 bin 500 TL’ye çıkarılması gerektiğini da sözlerine ekleyen Doğruyol, “İşçi maaşlarına yapılan artış Ocak 2023’ten itibaren geçerlidir ve bütün ödemeleri emekliliklerine de yansımaktadır. Temmuz itibarı ile 22 bin TL olacak olan en düşük dereceli memur maaşının yaklaşık yarısının (10 bin TL) emekli aylığı ve ikramiye hesabında dikkate alınmayacak olması, kaynağı belli olmayan cep harçlığı gibi verilmesi olayın vahametini de ortaya koymaktadır. Birlik Sağlık Sen olarak bu kadar adaletsiz bir ücret sistemini kabul etmemiz mümkün değildir. TBMM meclisinde bu yanlıştan dönülmelidir. Kanun teklifi TBMM’de revize edilerek, en düşük dereceli memur maaşının yoksulluk sınırı olan 33 bin 500 TL seviyelerine getirilmelidir” diye konuştu.
“VERGİ ORANI SINIRLANDIRILSIN” ÇAĞRISISon olarak, vergi adaletsizliğine de değinen Başkan Doğruyol, “Memur maaşlarında vergi oranları yüzde 15 ile sınırlandırılmalıdır. Mevcutta 5 kalem olan memur maaşları tek kalem olmalı ve memura ödenen tüm ödemeler emekli ikramiye ve emekli maaşına yansıtılmalıdır. Memur maaşları eşel-mobil sistemine göre reel enflasyon ve huzur payı olarak ödenmelidir. Meslekler, unvanlar arasında bu kadar adaletsizlik varken paydaşlar ile bir araya gelip kökten çözüm günü yerine günü geçiştirmeye çalışmak doğru değildir” diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: