Londra merkezli Şarku'l-Evsat gazetesinde yer alan haberde, ABD öncülüğünde geçen aylarda yapılan müzakerelerde, Suriye ile İsrail arasında yeni bir güvenlik anlaşması imzalanması için tarafların fikir birliğine vardığı iddia edildi.
Güvenlik anlaşmasının geçen eylül ayında ABD'nin New York kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda imzalanmasının dahi planlandığı ileri sürüldü.
Ancak İsrail Başbakanı Netanyahu'nun söz konusu anlaşmayı imzalamayı reddettiği öne sürüldü.
Bu haberin hızla İsrail basınında yayımlamasının ardından Netanyahu'nun ofisinden iddialara ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
Açıklamada, Şam ile Tel Aviv arasında yeni bir güvenlik anlaşması imzalanması için ABD'nin himayesinde temaslar ve görüşmeler olduğu ancak Suriye ile hiçbir zaman anlaşma ve mutabakat sağlanamadığı ifade edildi.
Suriye ile İsrail arasında yeni bir güvenlik anlaşması imzalanması için ABD öncülüğünde geçen aylarda bazı müzakereler yürütülmüştü.
BARRACK'IN 'ANLAŞMA YAKIN' AÇIKLAMASI
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, eylül ayında yaptığı açıklamada, Suriye ve İsrail'in "gerginliği azaltma anlaşmasına yakın olduğunu" söylemişti.
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, 17 Eylül'de bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, İsrail ile yeni bir güvenlik anlaşmasına varılması için yürütülen müzakerelerin "gelecek günlerde sonuçlanabileceğini" ifade etmişti.
Tüm bu olumlu mesajlara rağmen Şam ile Tel Aviv arasındaki müzakereler, sonuçsuz kalmıştı.
Netanyahu, 2 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Suriye ile anlaşma için başkent Şam'dan başlayarak güneydeki tampon bölgeye kadar olan alanın silahsızlandırılması şartını öne sürmüştü.
Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani de 7 Aralık'ta yaptığı açıklamada, İsrail Suriye topraklarından geri çekilene kadar bu ülkeyle bir anlaşma olmayacağını belirtmişti.
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack
KUNEYTRA'DA İSRAİL İHLALLERİ DEVAM EDİYOR
İsrail, Suriye'nin güneyindeki Kuneytra ilinin, Caba ve Han Arnabe beldelerine ilerleyerek, ihlallerini sürdürdü.
Suriye resmi ajansı SANA'nın habere göre, iki askeri araçtan oluşan İsrail ordusuna ait birlik, Kuneytra kırsalındaki Barış Otoyolu üzerinde Caba ve Han Arnabe beldelerini birbirine bağlayan yolda, kontrol noktası oluşturdu.
AA'nın yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre ise İsrail ordusu Han Arnabe beldesinde kontrol noktasına kurmasına karşı çıkan halka ateş açtı. İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 2 sivil yaralandı.
Şam yönetimi, İsrail’in Kuneytra ve Dera kırsalında düzenlediği baskınlar ile sivillere yönelik saldırılarının 1974 Ayrılma Anlaşması’nın açık ihlali olduğunu belirtiyor.
Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın daha önce yaptığı açıklamaya göre, İsrail ordusu, 8 Aralık 2024 ile 18 Temmuz 2025 tarihleri arasında Suriye’nin çeşitli bölgelerine binin üzerinde hava saldırısı ve yaklaşık 400 kara baskını düzenledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: