Öncelikle sizi tanımak isteriz. Kenan Akkuş kimdir?
Milli mücadelenin başladığı şehir olan Samsun’un Çarşamba ilçesinde yedi çocuklu işçi bir ailenin altıncı çocuğu olarak dünyaya geldim. İlköğrenimimi ilçemin Dumlupınar ilköğretim okulunda, lise eğitimimi ilçemin Çarşamba Anadolu lisesinde tamamladım. Üniversite eğitimimi ise Eskişehir Anadolu Üniversitesi kamu yönetimde bitirerek lisans eğitimimi yaptım. Benim için yegâne şey ailemdir. Kendim olmayı, yanlış yaptığımda yol göstererek karakterimi oluşturmamı sağlayan, beni bu yaşıma getiren aileme borçluyum. Uysal, kendime has bir kişiliğim var. Her şeyin zamanında güzel olduğunu bilerek yaşamaya çalışan sabırlı ve özgüvenli bir yapım var. Dinlemeyi, araştırmayı, olayları ve kişileri tahlil edip davranışlarımı ona göre düzenlemeyi prensip edinmiş bir kimliğim var.
Yazarlık hayatınız nasıl başladı? Size öncülük eden bir isim var mı?
Yazarlık hayatım yaşadıklarımdan ders çıkardığıma, tecrübe kazandığıma inanarak aldığım dersleri kaleme dökmeye karar verdiğimde başladı. İnsanların beni dinlemekten uzaklaştığını ve artık yazarak kendimi gerçekleştireceğimi anladığım an kalemime ve sözcüklerime sarıldım. 7 yaşımdan beri düzenli kitap okurum. Okumadığım gün kendimi sorumsuz ve bilgisiz addederim. Birikimimin yeterli düzeyde olduğunu düşünmeye başladım ve ilk kitabımı çıkardım. Düzeyimi her geçen gün artırmaya ve bu düzeye uygun olarak kendimi her gün geliştirmeye devam ediyorum. Yazmamdaki en büyük destek lisede edebiyat hocalarımın düz yazılarımı beğenmesi oldu. Bende bir yetenek olduğunu, ileride bunu değerlendirmem gerektiğini dile getirdiler. Okumaya ve yazmaya olan hevesimi daha da körüklediler. En büyük gayemde onların bu emeğine layık, iyi bir yazar olabilmektir.
Yazarken nelerden etkilenirsiniz?
Yazarken çok basit bir kelimeden bile etkilenebilirim ya da daha önce duymadığım bir cümle bana büyüleyici, gizemli gelir ve onu araştırıp yazılarıma katarım. Bazen bir kişinin anlattığı ilginç bir olayı zihnime saklar, akşam kalemimi elime aldığımda zihnimden süzülüp yazılarımda canlandırırım. Ya da güzel bir şarkının kıyıda köşede kalmış bir kısmı üzerine uzun uzun düşünürüm ve bir anda romanımda o köşe devleşir koca bir gezegen halini alır. Bir yazar için etkilenmek ve bunu yazabilmek yazarlığın temel ilkesi olmalıdır.
Vav: Bir Ayrılığın Anatomisi adlı eserinizden bahseder misiniz?
Hayallerini ve ömrünü sevdiği kıza adamış bir gencin, karşılığında umarsızca ve fütursuzca terkedilmesini melodramatik yollarla evreler halinde anlatmaya çalıştım. Terkedilişinden öncesini, terkediliş anını ve sonrasını hem gencin hem de sevdiği kızın gözünden panoramik biçimde okurlarımın hislerine sundum. Aşkın en saf hali ve yürek yakan yanlarını berrak, dinamik şekilde aktardım. Gerçekleşebilecekken, yaşanması gerekirken karşındaki insanın ne halde olacağını tahmin etmeden güzel giden bir ilişkiyi şarampole iten genç kızın enkazın üzerindeki pişmanlık çığırtılarını duyurmaya, nefessiz kalan adamın son nefesinde, son beyaz ışığında bile sevgisini haykırmasına şahit olacaksınız.
Vav: Bir Ayrılığın Anatomisi adlı kitabınızın vermek istediği mesaj nedir?
Vermek istenilen mesaj, her okurun aşkla ilgili düşüncelerine göre değişebilir ama özetleyecek olursak; savurgan, inatçı ve değişken ilişkilerin olduğu bir dünyada tertemiz, kendini koruyan, aşkı hat safhada yaşamayı bilen ilişkilerinde olduğunu okurlarıma göstermek, aynı zamanda sadakatin içi boş bir duygu olmadığını, yeri geldiğinde hayatınızı feda edebileceğiniz gerçek bir serüvenin can evi olabileceğini değerli okurlarıma anlatmak istedim.
Yeni çalışmalarınız nelerdir?
Bir sene içerisinde şu an yazmakta olduğum bir roman ve bir şiir kitabımı okuyucularımla buluşturacağım. İleriki süreçlerde de çalışmalarım hız kesmeyecek 3. Roman kitabı ve bir de hikâye kitabı yazma planlarım var. Varımla yoğumla kendimi yazmaya, yazarken geliştirmeye, bilgi sahibi olmanın, okumanın önemini de anlatmaya devam edeceğim.
Yorumlar
Kalan Karakter: