Bosna Hersek’teki savaşta Birleşmiş Milletler (BM) askerlerinin üs olarak kullandığı eski akümülatör fabrikasında gerçekleştirilen anma programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video mesajı gösterilirken, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da fabrikadaki törene katıldı. Törene Avrupa’dan çok sayıda üst düzey temsilci katıldı, birçok liderin mesajlarına yer verildi.
‘ACISI HÂLÂ TAZE’
Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, “İnsanlık tarihine kara bir leke olarak kazınan Srebrenitsa Soykırımının üzerinden geçen 30 yıla rağmen vahşice öldürülen bütün Boşnak kardeşlerimizin acıları yüreğimize daha dün düşmüş gibi tazedir” dedi. Erdoğan, “Ne acıdır ki bugün Gazze’de yaşananlar uluslararası toplumun Srebrenitsa’dan gerekli dersleri çıkarmadığını gösteriyor” diye konuştu.
Fabrikadaki anma töreninin ardından kimliği tespit edilen 7 soykırım kurbanı Senajid Avdic, Hariz Mujic, Fata Bektic, Hasib Omerovic, Sejdalija Alic, Rifet Gabeljic, Amir Mujcic da kılınan cenaze namazıyla defnedildi. Bu yılki törenin ardından anıt mezarlıkta toprağa verilen kurbanların sayısı 6 bin 772’ye yükseldi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da anma törenlerine katıldı.
BİRÇOK KURBAN KAYIP
Srebrenitsa’nın 11 Temmuz 1995’te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak’ı ormanlık bölgede, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar toplu mezarlara gömüldü. Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz’da Potoçari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor. Aradan 30 yıl geçmesine rağmen 1000’den fazla soykırım kurbanının cesedine henüz ulaşılamadı.
Yorumlar
Kalan Karakter: