Saldırıda, Türk şirketi Cenk Ro-Ro’ya ait Panama bandıralı yolcu ve yük taşıyan ‘CENK T’ adlı feribot da isabet aldı. Dışişleri Bakanlığı, “Saldırı nedeniyle zarar gören vatandaşımız bulunmamaktadır” açıklamasını yaptı. Gemideki personel ve tır şoförlerinin tahliye edildiği belirtildi. Bakanlık, “Bölgemizde devam eden savaşın Karadeniz sathına yayılması ile deniz güvenliği bakımından daha önce kayda geçirdiğimiz endişelerimizin haklılığına işaret ediyor. Bu vesileyle Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın ivedilikle sona erdirilmesinin önemini bir kez daha vurguluyor, Karadeniz’de tırmanmayı önlemek amacıyla seyrüsefer emniyeti ile tarafların enerji ve liman altyapılarını hedef alan saldırıları askıya almaları yönünde bir düzenleme yapılması ihtiyacını hatırlatıyoruz” ifadelerini kullandı.
CAN KAYBI VE YARALI YOK
Olayın ardından şirket tarafından yapılan açıklamada, “Cenk Denizcilik filosunda, Karasu – Odessa hattında tır taşımacılığı yapan gemimiz, Çornomorsk limanına yanaşmasının ardından balistik füze saldırısına maruz kalmıştır. Can kaybı veya yaralanma yoktur. Hasar yalnızca maddi niteliktedir” denildi.
‘RUSYA VURDU’ İDDİASI
Konuya yakın kaynaklar İngiliz haber ajansı Reuters’a, saldırıyı Rusya’nın gerçekleştirdiğini iddia etti. Rusya’nın gemiyi kasten hedef alıp almadığı henüz netleşmedi. Öte yandan Ukrayna lideri Volodimir Zelenski, saldırının ardından yaptığı açıklamada, Rusya’nın ‘mevcut diplomasi fırsatlarını ciddiye almadığını’ ve ‘Ukrayna’daki sivil yaşamı hedef almaya’ devam ettiğini söyledi. Saldırının, Ukrayna’nın son haftalarda Karadeniz’de Rus tankerlerine düzenlediği operasyonların ardından gelmesi dikkat çekti.
Yorumlar
Kalan Karakter: