İzmir Büyükşehir Bİzmir Büyükşehir Belediyesi’nde İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2022 yılı faaliyet raporları ve mali yılı bütçesi kesin hesapları ile bilançosu görüşüldü. Birleşimde yeni su tarifeleri de belirlendi!elediyesi’ne bağlı (İzBB) İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü’nün mayıs ayı Genel Kurulu ikinci birleşimi gerçekleşti. İzBB Başkan Vekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu idaresinde yapılan toplantıda, İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2022 Yılı Faaliyet Raporu ile 2022 Mali Yılı Bütçesinin Kesin Hesapları ile Bilançosu görüşüldü. Ayrıca, 1 Haziran 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere hazırlanan su ve atık su tarifesindeki değişikliklerin uygulamaya konulması karar bağlandı. 2022 Mali Yılı Bütçesinin Kesin Hesapları ile Bilançosu, mecliste oy çokluğu ile uygun bulundu.
YÖNETİME YETKİ VERİLMESİ TARTIŞILDI
Su satışı ve kullanılmış suların uzaklaştırılmasına ilişkin tarifelerin dışında kalan şahıs, kurum ve kuruluşlar için yapılacak hizmetlerden alınacak mevcut ücret tarifelerini ihtiyaç halinde güncellemek için Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi hakkındaki önergeye AK Parti Grubu karşı çıktı.
Önerge hakkında söz alan AK Partili meclis üyesi Burçin Kevser Sevil, ¨Oy çokluğu ile geldi, haliyle komisyon üyelerimiz buna ‘Evet’ oyu kullandılar. Burada su satışı ve kullanılmış suların uzaklaştırılmasına ilişkin tarifelerde yapılan bir değişiklik söz konusu. İlerleyen günlerde yapılacak değişikliklerle ilgili yönetim kuruluna yetki devri ile ilgili bir önerge var. Önergenin ikinci kısmında yer alan yetki devri hukuka aykırılık teşkil ediyor. Bizim bağlı olduğumuz bir kanun var. Genel kurulun görevleri arasında 6’ncı madde su satışı ve kullanılmış suyu incelemek ve karara bağlamak olduğunu söyler. Biz tüketici komisyonunu neden kurduk? Siz bizden bu yetkiyi alarak bizim kontrolümüz dışında neden ücret tarifelerinde değişiklik yapmak istiyorsunuz bunu anlamıyoruz. Sadece İZSU’da değil İzBB’de de böyle davranıyorsunuz. Hukuka aykırı bu önerge ile ilgili CHP üyelerinden de önergenin geri çekilmesi ya da reddi yönünde karar çıkarılmasını talep ediyoruz¨ dedi.
SAKARYA BELEDİYESİ’NDEN ÖRNEK VERDİ
Hukuk Komisyonu Başkanı CHP’li meclis üyesi Ufuk Yörük de ¨Açıkçası şaşkınlıkla dinledim. Bu konuda Sakarya Belediyesi de aynı kararı almış. Yönetim kurulu günümüzde değişkenlik gösteren birçok karar alma konusunu hızlı ve tüketici lehine alma yönünde bu yetkiyi istiyor. Hukuka aykırı bir durum yoktur¨ ifadelerini kullandı.
‘KÖTÜ ÖRNEK ÖRNEK DEĞİLDİR’
Yörük’ün açıklamalarının ardından söz alan AK Partili meclis üyesi Erhan Çalışkan ¨Mahkemede avukatlar kendi müvekkillerini savunurken mevcut yasanın hükümlerini söylerler ancak karşı tarafla ilgili konuşmazlar. Burada ilgili kanunun iki maddesi var ve genel kurulun yetkilerini tanımlıyor. Dokuzuncu madde de yönetim kurulunun yetkilerini tanımlıyor, burada ücret belirleme ile ilgili tek kelime yok. Sakarya Belediyesi de öyle yapmış, kötü örnek örnek değildir. Biz de mi böyle yapalım. İZSU hızlı karar alsın diyorlar o zaman meclise gerek yok. O zaman biz yetkilerimizi encümene devredelim. Böyle bir şey yok¨ dedi. Yörük ise ¨Yönetim kurulunun yetkileri içinde tabii ki tarife belirleme olmaz. Bu genel kurulun aldığı kararlarının icrası anlamındadır¨ yanıtı verdi.
CHP Grup Sözcüsü Gamze Gül Çamur ise bu önergenin hukuka aykırı bir yanı olmadığını belirterek önergeye olumlu oy kullanacaklarını açıkladı. Başkan Vekili Özuslu, ¨Çok teknik bir konu. Böyle bir karar alınmasına gerek duyulmuş ki gündemimize gelmiş¨ diyerek maddeyi oylamaya sundu. Madde mecliste oy çokluğu ile kabul edildi.
‘KOKU SORUNUNUN ÖNÜNE GEÇMEK ÖNEMLİ’
Toplantıda daha sonra grup başkan vekilleri söz alarak İZSU’nun mali bütçesi ve çalışmaları değerlendirdi. Söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, İZSU’nun Körfez’in temizliği ve yaşayan bir körfez oluşturma konusunda yatırımlarını 2022 yılında da sürdürdüğünü ve bu kapsamda şu ana kadar yaklaşık 2,5 milyar liralık yatırım yapıldığını belirterek, “Tüm bu yatırımlar sayesinde İzmir’in koku sorununu önemli ölçüde çözüldü, bu yıl sorunun önemli ölçüde azaldığını hep birlikte göreceğiz. 2000 yılından beri işletmede olan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisinde Genel Revizyon inşaatı başlatıldı. Bu inşaat Temmuz 2023’te tamamlanacak. İZSU, Bornova Deresi, Bostanlı Deresi, Peynircioğlu Deresi çıkış ağızlarında 420 bin metreküplük tarama çalışmasını tamamladı. İZSU, 2022 yılında 24 kilometrelik dere hattında ıslah çalışmasını tamamladı, 544 kilometrelik dere hattında ise bakım ve temizlik çalışması yaptı. Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Deresi rehabilite edildi. 2023 yılında dere yataklarında taşkın kontrolünün sağlanması amacıyla; Urla, Seferihisar, Çeşme ve Bayındır ilçelerinde 12 derede projelendirilen toplamda 8 bin 200 metre uzunluğunda dere ıslah imalatı gerçekleştirilecek. Küçük Menderes Havzasında yer alan 7 ilçede ise 2 bin 600 metre uzunluğundaki dere ıslah çalışması yapılarak taşkınların önüne geçilecek. Tüm bu yatırımlar dediğimiz gibi körfezin temizliği ve kentte zaman zaman ortaya çıkan koku sorununun önüne geçmek için hayati önem taşıyor” diye konuştu.
İZSU’nun, ‘Yaşayan Körfez’ hedefi ile projelendirdiği ve ihale aşamasındaki olan işleri kapsamında yaklaşık 8 milyar liralık daha yatırım yapmaya hazırlandığını söyleyen CHP’li Aydın, “İzmir Körfezi’nin üzerindeki baskıyı azaltmak amacıyla Çiğli Atık Su Arıtma Tesisine yeni bir deşarj hattı planlanıyor. Hattın uygulama projeleri tamamlandı. En kısa sürede deşarj hattının taşınması işlemi için ihaleye çıkılacak. Bir diğer önemli proje ise, Çiğli Atık su Arıtma tesisinde yer alan çamur stok sahalarının rehabilitasyonu, 1 milyon metrekare alandaki yaklaşık 2.5 milyon metreküp çamurun yerinde rehabilitasyonu için İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü akademisyenleri tarafından teknik uygunluk raporları hazırlandı. Bakanlık onayının gelmesi sonrasında imalatlara başlanacak. Ayrıca tesisin mevcut çamur çürütme ve kurutma ünitesi rehabilite edilecek ve kapasitesi artırılacak. 2023 yılında Körfez’in karasallaşan kuzey aksında, özellikle Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin çıkış noktasında sığlaşan alanda yaklaşık 3 bin 500 metre uzunlukta, 40 metre genişliğinde -4 metre derinlikte bir alan taranarak bir kanal açılacak. Açılan kanal ile su sirkülasyonun artırılması ve Çiğli Atıksu Arıtma Tesisinin çıkış suyunun dış körfeze daha hızlı bir şekilde çıkarılması sağlanacak. İZSU açılan bu kanaldaki malzemeyle ise yeni bir projeye daha imza atacak. Körfezdeki sığlaşmanın önüne geçilmesiyle su sirkülasyon hızı arttırıldığı gibi çıkan tarama malzemesi çevreye zararsız bir şekilde Dalyan restorasyonunda kullanılarak ekolojik restorasyon anlamında önemli bir çevre projesi gerçekleştirilecek. Çıkan malzeme, Çilazmak Dalyanı’nın restorasyonunda kullanılacak. Yapılacak bu çalışmayla dalyan sınırı yeniden kazandırılacak böylece kuş ve balık popülasyonları artacak. İZSU Genel Müdürlüğümüz dip tarama malzemesinin Çilazmak Dalyanı’nın restorasyonunda kullanılması için hal hazırda izin süreçlerini yürütüyor” açıklamalarında bulundu.
İzmir’in atık su arıtma yönetiminde Türkiye’nin lider kenti olduğunu vurgulayan CHP’li Aydın, şunları söyledi: “Daha yaşanabilir, daha temiz bir İzmir hedefiyle hayata geçecek projelerden biri de Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin arttırılması projesi… Bu yıl içerisinde ihaleye çıkılacak ve bu önemli proje hayata geçirilecek. Ayrıca, 850 milyon liralık dev bir yatırımla hayata geçecek olan Karabağlar Atıksu Arıtma Tesisi; Gaziemir ve Buca’nın tamamının ve Karabağlar ilçesinin nüfusunun yüzde 50’sinin atık suyunu arıtacak kapasiteye sahip olacak. Fizibilite çalışmalarının tamamlanmasının ardından proje çalışmalarına başlanacak.”
‘YILLIK 114 MİLYON METREKÜP ATIK SU GERİ KAZANMA HEDEFİ’
Yağmur suyu ayrıştırması alanında yapılan çalışmalara da değinen Aydın, “2023 yılı içerisinde 270 kilometre daha ayrıştırma hattı imalatı yapılacak” ifadelerini kullandı.
Kuraklık ve iklim değişikliği ile mücadele konusunda İZSU’nun atık su geri kazanım projelerinden söz eden Aydın, şöyle konuştu: “Devam eden ve planlanan tüm geri kazanım ünitesi projeleri hayata geçtiğinde ise İZSU yıllık 114 milyon metreküp atık suyu geri kazanmayı hedefliyor. Böylece sadece geri kazanılmış atık suyla tüm kentsel yeşil alanların ve tarım için gerekli olan sulama suyunun da önemli bir bölümünün karşılanması hedefleniyor. Kuraklık tehdidine karşı yürütülen atık suların geri kazanımı projesi ilk olarak Bayındır’da başladı. Bayındır Hasköy Atıksu Arıtma Tesisi bünyesinde kurulan geri kazanım ünitesi üreticinin hizmetine sunuldu. Başkanımız Sayın Tunç Soyer, geçtiğimiz günlerde tesisten geri kazanılan A sınıfı sulama suyunun sembolik olarak 0,1 kuruştan yani aslında ücretsiz olarak çiftçilerimize verileceğini de müjdelemişti. Başkanımızın da dediği gibi İzmir için bir devrim niteliğinde olan bu projenin bir benzeri de Tire’de var. Atık sular Tire’de de tarımsal sulamada kullanılacak. Günlük 6 bin 976 metreküp kapasiteli Tire Atıksu Arıtma Tesisi’ne kurulan Geri Kazanım Ünitesi ile arıtılan suların yeniden kullanılması sağlanacak. Çeşme Reisdere – TOKİ Atıksu Arıtma Tesisi’nde de geri kazanım ünitesinin imalatları bitti. Burada da atık sular kentsel yeşil alan sulamasında kullanılacak. Ve tabi geri kazanım projelerinin kent geneline yayılması hedefiyle en büyük proje Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde hayata geçecek. Tesisten geri kazanılacak su, kentsel yeşil alanların sulanmasında, Menemen Ovası’nda tarımsal sulamada, Gediz Deltası sulak alanında ise çevresel fayda amaçlı kullanılacak. İZSU, 30 ilçede yaşayan tüm vatandaşlarımızı kuraklık ve iklim krizinin olumsuzluklarından korumak için alternatif su kaynakları sağlamaya devam ediyor. Bu kapsamda 46 yeni içme suyu kuyusunu İzmirlilerin hizmetine açan İZSU Genel Müdürlüğümüz, kent merkezi, Küçük Menderes, Yarımada ve Gediz havzalarına hizmet verecek 168 yeni içme suyu sondaj kuyusu için çalışmalarını da sürdürüyor.”
İZSU’nun maliyet artışlarına rağmen vatandaşı mağdur etmemeye çabaladığını kaydeden Aydın, “İZSU Genel Müdürlüğü, 2023 yılının ocak ayında 2 milyondan fazla abonesine yüzde 7 indirim yapma kararını kamuoyuyla paylaştı. Mahalle statüsüne geçen köy ve beldelerde uygulanan yüzde 50 ve yüzde 75 indirimli tarifelerin Sayıştay raporları doğrultusunda kaldırılması sonrası, 6360 ve 5216 sayılı yasalarla görev alanına giren yerleşimlerdeki indirimli su tarifeleri zorunlu olarak kaldırıldı. İZSU, bu yeni düzenleme ile oluşacak gelir artışını kent genelindeki abonelere indirim olarak yansıtma kararı aldı. Konut ve konut dışı abonelerin ilk kademe su tarifelerinde yüzde 7 oranında indirim yapıldı. 12 Mart tarihinde ise Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yasa kapsamında, mahalle statüsüne geçen köy ve beldelerde uygulanan yüzde 50 ve yüzde 75 indirimli tarife uygulamasını yeniden uygulamaya konuldu. Tarife değişikliği 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olarak geriye dönük uygulandığı için şubat ve mart ayında tahsil edilen indirimsiz faturalardaki fazla tutarlar da sonraki ayların faturalarından düşüldü. Yürürlüğe giren yeni düzenleme ile kırsal mahallerde yüzde 50 ve yüzde 75 indirimli tarife uygulamasına yeniden geçen İZSU Genel Müdürlüğümüz, söz konusu indirim geri gelmesine rağmen, yaklaşık 2 milyon abonenin faydalandığı yüzde 7 indirimi de geri çekmedi. Sadece 125 bin aboneye uygulanan alacak yüklemenin İZSU’ya maliyeti 47 milyon lira. İZSU tüm bu maliyet artışına rağmen vatandaşları mağdur etmemek için mücadele etmeye devam etti. Şunu bir kez hatırlatmak isterim: Kamu hizmeti yapan, resmi bir kuruluş olan ve temel ihtiyaç olan suyu üreten, dağıtan ve arıtan İZSU kullandığı elektrik için sanayi tesisi tarifesi üzerinden ödeme yapıyor. Bu açık bir haksızlıktır. Enflasyon frenlenir, girdi maliyetleri düşürülürse, belediyelerin su ve kanalizasyon idarelerine birer ticari işletme muamelesi yapılması uygulamasına son verilirse su ücretlendirmeleri de bu oranda düşürülecektir” açıklamalarında bulundu.
AYDIN’A ‘BÜYÜKŞEHİR ADAYLIĞI’ MESAJI
CHP’li Aydın’ın ardından sözü AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal sözü aldı. ¨Murat Bey’i dinlerken sanki Murat Bey 2024 genel seçimlerinde Büyükşehir Belediyesi başkan adayıymış gibi bir izlenim verdi, umarım olur¨ mesajıyla açıklamalarına başlayan Hızal, ¨Çünkü önümüzdeki günlerde yapılanları anlattı. Ben Murat Bey’in aksine İZSU’nun neler yapmadığını anlatacağım. İZSU, İzmir’in can damarı. Belki biz yaptığı bazı faaliyetleri göremiyoruz çünkü birçok faaliyet yerin altında yapılıyor. O yüzden İZSU bizim can damarımız. Yapacağım eleştiriler de yapıcı anlamdadır¨ dedi.
‘MAZERETLER KONUŞUYORSA SIKINTI KAPIDADIR’
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu dönemde görüşeceği son faaliyet raporu olduğunun altını çizen Hızal, ¨Belediye başkanlığı icra bir makamdır. Belediye başkanlığı bütçe ile başkanlığını yaptığı şehrin temel sorunlarını, temel ihtiyaçları ve beklentileri karşılamak zorundadır. Yani icraat ile konuşan bir makamdan bahsediyoruz. Bir belediye başkanı icraatları ile konuşuyorsa o şehir için güzel günler yakındadır ama mazeretlerle konuşuyorsa sıkıntı kapıdadır. Bu anlamda İzmir için olumsuz bir durum söz konusu. İzmir’de vaat vermek çok kolay… Söyleniyor söyleniyor ilerleyen günlerde ya söylem değiştiriliyor ya da bu vaat ve sözler unutuluyor. Ne yazık ki İzmir’de ‘Ceketimizi assak kazanırız’ anlayışı hakim. Maalesef ki Sayın Başkan Tunç Soyer’in de bu anlayışla yönettiğini gördük. Tabii bu anlayışın hakim olması İzmir’e zarar veriyor. Dört yılda milyarlarca liralık bütçe ile İzmir’de bir şeylerin değişmiş olması gerekiyor. Dört yıl önce İzmir’de koku problemi vardı da bugün yaşanmıyor mu? Ya da dört yıl önce yağan her yağmurda taşkınlarla karşılaştık da bugün karşılaşmıyor muyuz? Veya dört yıl önce Sayın Başkan’ın dört yıl önce kurduğu İzmir Körfezi’nde yüzme hayali gerçekleşti mi? Havalar ısınacak, Sayın Başkan Karataş’tan Karşıyaka’ya yüzecek mi? Ya da İzmir’de koku kaynağı olarak bildiğimiz derelerin durumu farklı mı? İlkel yöntem olarak koku ve kirliliği bastırmak için kireç döktüğümüz derelere kireç dökmüyor muyuz? İklim krizi ve kuraklıkla ilgili İZSU dört yıl önceden bu yana hangi noktaya geldi? Bir İzmirli olarak tüm bu sorulara içtenlikle olumlu cevap vermek isterdim. Hiçbir siyasi refleks göstermeksizin isterdim ama ne yazık ki bu konuda olumlu bir cevap veremeyeceğim¨ diye konuştu.
‘SON 20 YILIN EN KÖTÜ FİNANSAL TABLOSU’
İZSU’nun diğer kurumlardan farklı olması gerektiğinin de altını çizen Hızal, yatırımlar üzerinden eleştirilerde bulundu. Hızal, şunları söyledi: ¨İZSU yatırımcı bir kuruluş olmak zorunda ve elde ettiği gelirlerle yatırım yapmak zorunda. İZSU’nun 4 milyar 838 milyon gelir bütçesi var. 5 milyar 810 milyon gider bütçesi var. Gelir ve gider arasında 972 milyon gibi bir cari açık var. Bunu kapatmak için İZSU 392 milyon borçlanmış. Bu borçlanma günlük faaliyetlerin yapılması için olmuş. 580 milyon lira tahakkuk yapılmış ve İZSU’ya borçlanan müteahhit firmaya ödeme yapmamış. Dolayısıyla İZSU’da temel sorunlarından biri firmaların İZSU’nun ihalelerine girmek istememesi. Çünkü firma işe başlıyor ama hak edişini alamıyor. Dolayısıyla burada bir problem var. İZSU son 20 yılın en kötü finansal tablosu ile karşı karşıya. Bunun nedeni Tunç Soyer’dir; idari sorumluları bilmiyorum onun muhasebesini siz yapın. İZSU’nun 2022 yılı bütçesine baktığımızda 942 milyon doğrudan yatırım yapmış. Tamirat, onarım vs. direkt yatırım değil. İZSU 942 milyonluk yatırımla bütçesinin yüzde 16’sını ayırmış. Personel için ise yüzde 28 ayırmış. Bunun neyiyle övüyorsunuz? Şimdi böyle olunca 100 yıl 100 proje ilginç geliyor. Yakın zamanda bunun lansmanı yapıldı. Genel müdür, ‘20 milyar lira bütçe ile bu yıl başlayıp önümüzdeki yıl bitireceğimiz yatırımlar var’ dedi. Ne kadar ilginç… Bir şehrin belediye başkanı içi boş söz ve vaatlerle İzmirlileri yanıltırsa genel müdür de bunu yapabilir ama İzmir açısından acı bir durum. İZSU’nun finansal durumu genel itibariyle bu. İZSU’nun bu yapıyla ilgili düzeltmeler yapmak gerektiğini de biliyoruz ama bu anlayışla maalesef mümkün değil.¨
‘GÖREVE GELDİĞİNİZDEN BU YANA YÜZDE 415 ZAM YAPTINIZ’
İZSU’nun en temel görevinin kentliye uygun koşullarda ve sağlıklı su ulaştırmak olduğunu hatırlatan Hızal, ¨Hepimizin musluklarından su akıyor, büyük oranla. Daha düne kadar Bornova’nın bir mahallesinde akmayan su vardı. Soyer, ‘25 yıllık sorunu çözdük’ diye konuştu ama övünülecek bir şey yok 25 yıldır bu şehri siz yönetiyorsunuz. İzmirlilere satılan su, Türkiye’nin en pahalı su. İzmirliler evlerine damacana ile su alsalar daha ucuza mal ederler. Elektrikle ilgili birtakım dalgalanmalar ve sorunlar var ama İzmirliler elektrikten daha pahalı su kullanıyor. İZSU göreve geldiğinizden bu yana yüzde 415 zam yapmış. Daha önce TÜFE’ya dahil ettiğinizden beri yüzde 210 zam yapmış. Kolaya kaçıyorsunuz ve zam ile yükü İzmirlilere veriyorsunuz. Geçenlerde Başkan, ‘Biz bir darphane kuracağız’ demişti, kurmuş. İzmirlilerin sırtından gelir elde ediyor. Kayıp kaçak oranlarıyla ilgili Türkiye ortalamasının altında olduğumuzu söyledi, gönül ister ki birinci olalım. 2019 yılında kayıp kaçak 28.83’müş. Dış ilçelerle ilgili farklı görüşler var, net oranlar elimize geçmedi. kayıp kaçak 28.83’müş bugün 27.85 olmuş, yani İzmir’in suyu dağa taşa akıyor. Siz daha asli görevlerinizi yapmazsanız bu kayıp kaçak oranını aşağıya çekemez ve mazeret üretirsiniz¨ dedi.
‘41 TESİSİNDE ÇEVRE İZİN BELGESİ YOK’ İDDİASI
İZSU’ya ait laboratuvarda arsenik ölçümü yapılmadığını da öne süren AK Partili Grup Başkan Vekili Hızal, ¨Bunu bir iddia olarak söylemiyorum: Acaba İZSU, İzmirlilere arsenikli su mu içiriyor? İzmirlilere suyu satıyorsunuz en pahalı şekilde, İzmirliler bunu kullandıktan sonra atık suyun arıtılması gerekiyor. İZSU’nun temel görevlerinden biri de suyu arıtmak. İZSU, İzmir’de kaçak arıtma tesisi işletiyor. 2016 yılı faaliyet raporunda 301 milyon metreküp atık su arıtan İZSU 2022 yılında 295 bin metreküp arıtmış. TÜİK verilerine göre İzmir atık su arıtmada lider ama kaçak arıtmalarda. Tesislerin 24’ünde Çevre İzin Belgesi var ama 41 adedinde yok. Sırf bu nedenle bakanlıkça 5.5 milyon lira İZSU’ya ceza kesilmiş. Hadi paranın önemi yok, cezayı ödeyeceksiniz ama bu tesislerin zararını nasıl ödeyeceksiniz? Bu tesislerin kaçak olmasının bir yükü daha var. Aydın, sanayi elektriği kullanıldığını ve bunun yükü çektiklerini söyledi. Kriterlere uygun hareket etse İZSU bakanlıktan yıllık 45 ila 50 milyon teşvik alırlar. Bu 4 yılda 160 milyon yapar. 4 yılın ve 160 milyonun hesabını kim verecek?¨ sorusunu yöneltti.
‘O ÇAMURLARIN TAŞINACAĞI DA YOK’
Eleştirilerini Çiğli Arıtma Tesisi üzerinden sürdüren Hızal, ¨İZSU’nun bazı arıtma tesisini yapmadığı gibi mevcutlarda da sorunlar var. Bunlardan biri de Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi. İlk gün başladı, dördüncü yıl bitiyor şimdi dördüncü faz. Dördüncü faz ihalesine temmuzda çıkmış 314 milyon maliyet belirlemişsiniz. En düşük teklifi Nurol isimli bir firma 428 milyon ile vermiş. Nurol size Buca Metrosu nedeniyle haklı dava açan firma. Maliyetin üzerinde bir teklif olduğu için iptal etmişsiniz. İhaleyi alan firmanın size açmış olduğu davadan dolayı firmayı cezalandırdınız. Sonra mayısta bir maliyet belirlemişsiniz, 516 milyona maliyet çıkmış. İhaleye bir firma girmiş ve 598 milyona bu işi almış. 170 milyon İzmirlinin parası buhar olup gitmiş. Tablo çok net. Çiğli Arıtma Tesisi denilince aklıma yanındaki çamur geliyor. 2019 yılındaki faaliyet raporunda orada bir çamur kurutma tesisinden bahsediliyor. Bugün o tesisten bahsedilmiyor. Sayın Başkan Soyer yakın zamanda 25 yıldır biriktirilen çamurları alıp taşıyacağını söyledi. 25 yıldır bu şehri siz yönetiyorsunuz tabelalara ‘İzmirin alacağı var’ demekle olmuyor. O çamurların taşınacağı da yok. Taşınması için oradan binlerce araç geçmesi lazım, buna ne zaman ne para yetiştirebilirsiniz. Bu çamur aynı zamanda şehirdeki kokunun temel nedenlerinden biri. Çıkıp ‘Biz kokuyu bitireceğiz’ demekle sorun ortadan kaldırılmıyor¨ diye konuştu.
‘SÜNGER KENT DEĞİL SÜNGER BOB!’
Su baskınları ve seller üzerinden de eleştirilerini sürdüren Hızal, ¨Bu konularda birtakım adımlar atıldı. Biz ayakları yere basan bir muhalefetiz; doğruya doğru, yanlışa yanlış deriz. Tunç Bey, ¨Artık Kemeraltı’nı su basmayacak¨ diyor ama ne zaman bunu söylese iki gün sonra yağmur yağıyor ve su basıyor. Tunç Bey gündüz değil, eline baklava alarak gece yarısı orayı ziyarete gidiyor. Burada bir sorun var. Bir de bunlara rağmen Sünger Kent yapacağını söylüyor. Tunç Bey’in bu Sünger Kent vizyonu bir çizgi film karakteri olan Sünger Bob gibi hayali oldu. Demek ki öyle Sünger Kent olmuyor. Artık dünyanın gelişmiş kentlerinde suyu çekebilen asfalt ve kaldırımlar var. Biz asfalt dökemezken Tunç Bey böyle yapınca olmuyor. Sürekli rakamlar söyleniyor biz hesaplıyor hesaplıyor 100 kilometre buluyoruz. Sadece merkezde yapmanız gereken bin kilometre. Demek ki yağmur suyu ayrıştırma meselesi de hayali¨ dedi.
¨2024’TE İKTİDAR AK PARTİ OLACAK¨
Son olarak, ¨Bir konuda çok mutlu ve huzurluyum. 100 yıl 100 projenin genel hatlarıyla yapılmasını çok istiyorum¨ mesajı da veren Hızal, ¨Burada Çiğli Arıtma Tesisi’nin çıkış noktası ile ilgili bir çalışma yapılıyor. Çiğli Deşarj Yeri’nin taşınması doğru bir proje. Ben oraya gittim, sandalların küreklerini çekemiyorsunuz gitmiyor. Üç metre derinlik 20 santimetreye düşmüş. Bunu yapmak zorundaydınız, dilimizde tüy bitti. Gittik fotoğrafını çektik, suyu getirdik. Dört yıl sonra Tunç Bey bunu yaptırma iradesi ortaya koydu. Keşke CHP’li arkadaşlarımız o gün bize gülmeselerdi ‘Onlardan da Allah razı olsun’ derdim. Siyaset sahada yapılır, bu konuda tüm meclis üyelerimi tebrik ediyorum. Umarım önümüzdeki faaliyet raporunda CHP, AK Parti ki 2024’de iktidar kanadı AK Parti olacak, biz olursak yapılanları anlatacağız siz olursanız da yapılanları anlatmanızı tavsiye ediyorum. Gönül isterdi ki faaliyet raporu ve kesin hesaba olumlu oy kullanalım ama dört yıllık performansınızın düşüklüğü nedeniyle olumsuz yönde oy kullanacağız¨ açıklamalarında bulundu.
‘PARA BASMA YETKİSİ DE VERELİM BAĞIMSIZLIĞINI İLAN ETSİN’
Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkan Vekili Cüneyt Umutlu da şu ifadeleri kullandı: ¨İZSU’nun İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yönetildiğini düşünmüyoruz. Tarife değişikliğine yetki verdiğimiz gibi para basma yetkisi de verelim bağımsızlığını ilan etsin. Bu ve bunun gibi birçok nedenden dolayı faaliyet raporuna ve mali yılı bütçeye olumsuz yönde oy kullanacağız. İZSU’da çalışan arkadaşlarımızın yaptığı iş çok zor, sahada pis suların içine giriyorlar. Kendilerine Allah kolaylık versin, hakları ödenmez.¨
İYİ PARTİ GRUBU OLUMLU OY KULLANDI
İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç ise, “İZSU, bu kentin 24 saat gece-gündüz içme suyunu temin etmekte, yeni su kaynakları yaratmakta, kanal altyapısını ayakta tutmakta, arıtma tesislerini yapmakta, ki bu konuda ülkemizin en örnek kurumu… Dereleri temiz tutmaya gayret etmekte, yağmur suyu şebekeleri ile ilgili olumlu çalışmalar yapmakta… Grubumuzun her iki rapora da oyu olumlu olacaktır” dedi.
O 41 TESİS HAKKINDA HIZAL’A YANIT VERDİ
AK Partili Grup Başkan Vekili Hızal’ın 41 atık su arıtma tesisinde Çevre İzin Belgesi olmadığı iddialarına yanıt CHP Grup Sözcüsü Gamze Gül Çamur’dan geldi. Bu tesislerin kırsal alan statüsünde olduğunu ve geçmişte kendilerine İl Özel İdare’den devredildiğini aktaran Çamur, ¨Bu tesisleri biz yapmadık. Sorunların çözümü için başvuru yaptık. İdaremiz tesisleri devraldıktan sonra incelemelerde bulundu. Ekipmanlar bozuk ve eksik çıktı. Vatandaş mağdur olmasın diye bir yandan onların onarımı yapıldı bir yandan da yetkili kurumlardan o belgeleri istedik. Başvuru yapacağımız zaman proje başvurusu istiyorlar, biz nasıl alacağız bunları? Bizim işimizi yapmamız için gerekli desteği sunmuyorsunuz bir de karşımıza çıkarıyorsunuz. Bu belgeler olmadığı sürece bizim tesislerimize izin verilmiyor¨ ifadelerini kullandı.
HIZAL’IN ‘ARSENİK’ SÖYLEMİNE AYDIN’DAN YANIT
CHP Grup Başkan Vekili Aydın da tekrar söz alarak AK Partili Hızal’ın eleştirilerine ve ¨Acaba İZSU, İzmirlilere arsenikli su mu içiriyor?¨ söylemine yanıt verdi. Aydın, ¨Yetersiz demekle hiç yapılmadı demek arasındaki fark o kişinin emeğine haksızlık olur. Doğru, 20 yılın en kötü finansman tablosunu yaşıyoruz çünkü bütün ülke bunu yaşıyor. Hepimizin parası eridi. Bunu siz dış güçlere bağlayın, ne derseniz deyin. Hangi kurum, hangi yurttaş, devletin hangi kurumu daha iyi bir ekonomik durumda ki? Bütün bunlara rağmen yapıyoruz. Devletin bütün kamu maliyesi bir yatırım tanımı yapıyor ve İZSU da devletin diğer tüm kurumları gibi bu yatırım tanımını yapıyor. Mevcut yatırım hesabını kendinizce bir hesaba vurup yüzde 16 yatırımınız var demek kamu maliyesine yanlışlık olur. İnsanların bu kadar zorluklarla çalıştığı yerde rica ediyorum personelinize verdiğiniz ücretler yüzde 28 demeyin, personelimize daha fazla ücret vermemiz gerekir. Kendinizce çıkarımlarda bulunuyorsunuz, buna Aristo mantığı dahi denmez. Burada yapılacak olanlar birkaç yıl içinde yapılacaklar projelerdir. Bunu gerçekçi bulmazsınız, anlarım. ‘Bir yıl içinde yapacağınızı söylediniz’ dediniz: Bunu kimse söylemedi. Espri yaptınız ama damacana ile su almanın daha ucuza geldiğini söylediniz. Çok önemli bir iddiada bulundunuz: Arsenik ölçümü yapıyor musunuz?’ dediniz. izsu.gov.tr’ye girerseniz bunun haftalık analizini görürsünüz. İzmir halkını endişe etmeye itecek bir laf ettiniz, bunu düzeltmeye çalışıyorum! Bütün bu analiz sonuçları da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca denetlenmektedir. Tüm bu işlemleri İZSU kafasına göre değil yönetmelik uyarınca yapılıyor. Bir iddiada bulunmamak adına soru sorarak söylemek de bir iddiada bulunmaktır ve insanları endişeye sürükleyebilir. Su hepimiz için çok hassas bir konudur. Bir dönem arsenik tartışması çok yaşandı, hatırlayın ve söylediğiniz cümlelere dikkat edin¨ dedi.
‘KEŞKE HEPİMİZ SÜNGER BOB OLABİLSEK’
¨Bazı faaliyetlerimiz kimileri için fantastik gelebilir. Kimileri hayal ettiğimizin yanına bile yaklaşamayabilir¨ sözleriyle devam eden Aydın, ¨Kimileri Tunç Soyer’in vizyonunu anlamayabilir. Kimileri Sünger Bob’u anabilir, Sünger Bob size kurban olsun. Keşke hepimiz Sünger Bob olabilsek. Çocukluğunuzu ve neşenizi kaybetmeyin. İZSU Genel Müdürlüğü bütün çabasıyla faaliyet raporunu oluşturmuştur¨ mesajı verdi.
Hızal da ¨Meclis oturumları eleştirilerimizi ortaya koymak ve sorularımızı sormak için yapılır. Ben ortaya bir iddia atma ve korku iklimi yaratma niyetiyle de değil; gördüğüm hususu sordum, cevabını verirsiniz. Bu soru üzerinden yeni bir tartışma ortaya koymanın esprisi yok. Sünger Bob… Elbette ki çocukluğumuzu kaybetmeyelim. ‘Sünger Bob size kurban olsun’ gibi ifadeler şık ifadeler değil. İçinde bulunduğumuz binanın yağmur hasadı sistemi yok. Sayın Aydın bizlere izsu.gov.tr’den bakın diyeceğine bize verileri yayınlayabilirdi¨ diye konuştu.
ÖZUSLU’DAN İZSU VE SEÇİM MESAJI
Son olarak Başkan Vekili Özuslu da ¨İZSU büyük bir kuruluşumuz. İZSU’nun eksik ya da az yaptığı her şeyde hepimiz sorumluyuz. Bu sorumluluk anlayışı ile değişik partilerden seçilmiş izmir’in temsilcileri olarak bu fikirleri burada beyan ediyoruz ki bürokratlarımız da bu görüşlerden istifade etsinler ve kurumu İzmir’in daha sağlıklı su ve sistemlere kavuşturmak için canla başla çalışsınlar. Burada yaptığınız her bir eleştiri her bir söz altın kadar kıymetli. Demokrasi bu ülkede her zaman yaşamalıdır. Demokrasi, daha iyisi keşfedilemediği için en önemli sistemdir. Seçimler millet iradesinin tecelli etmesidir. Tecelli ediyorsa buna herkesin saygı duyması gerekir. Bizim bundan sonra bu ülkeyi muasır medeniyet çizgisine taşıma hedefimize anlayış göstermek için partiler seçime katılmalı ve vatandaş da adaylardan birini seçmeli. İktidarlar değişir; bu bir nöbet değişimidir. Sonuçta ilelebet payidar kalacak olan Türkiye Cumhuriyeti’dir¨ dedi. İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2022 yılı faaliyet raporu ve mali yılı bütçesinin kesin hesapları ve bilançosu oy çokluğu ile kabul edildi.
İŞTE YENİ TARİFELER!
Toplantıda 1 Haziran itibarıyla geçerli su ve atık su tarifeleri belirlendi. Tarifelerle ilgili her ay ÜFE oranına göre yapılan fiyatlandırma geçerliliğini korudu.
Konut ve Konut Dışı
Konutta; 0-10 metreküp kullanımda su bedeli 13,20’den 13,30’a yükseldi, atık su bedeli ise 6,59’dan 6,65’e yükseldi. 11-20 metreküp kullanımda su bedeli16,87 iken 17,00, atık su bedeli 8,43 iken 8’50 oldu. 21 ve üstü metreküp kullanımda su bedeli 31,59 iken 31,84 oldu, atık su bedeli ise 15,79 iken 15,92 oldu.
Konut dışında; 0-10 metreküp kullanımda su bedeli 26,38’den 26,60’a yükseldi, atık su bedeli ise 13,19 iken 13,29 oldu. 11-20 metreküp kullanımda su bedeli 33,74 iken 34,02 oldu, atık su bedeli ise 16,87 iken 17,00 oldu. 21 ve üstü metreküp kullanımda su bedeli 63,20 iken 63,72’ye yükseldi, atık su bedeli ise 31, 60 iken 31, 85 oldu.
Kademesiz Tarifeler
Resmi dairelerde; su bedeli 19,79’dan 19,95’e, atık su bedeli ise 9,89’dan 9,97’ye yükseldi. Park ve mezarlıklarda; su bedeli 19,53 iken 19,69 oldu.
Organize sanayide; su bedeli 24,58 iken 24,78’ye yükseldi, atık su bedeli ise 12,28’den 12,38’e yükseldi.
Tarımsal ve Hayvansal Sulama
Tarımsal ve hayvansal sulamada; 0-50 metreküp su kullanım bedeli 3,30 iken 3,33 oldu, atık su bedeli ise 1,65’ten 1,66’ya yükseldi.51-100 metreküp su kullanım bedeli 4,22 iken 4,26 olurken, atık su bedeli ise 2,11’den 2,12’ye çıktı. 101 ve üstü metreküp su kullanım bedeli 7,90’dan 7,96’ya, atık su bedeli ise 3,95’ten 3,98’e yükseldi.
Şehit-Gazi Aboneleri
Şehit-Gazi abonelerinde; 0-10 metreküp su kullanım bedeli 6,60’dan 6,65’e, atık su kullanım bedeli 3,29’dan 3,32’ye yükseldi. 11-20 metreküp su kullanım bedeli 8,44’den 8,50’ye, atık su kullanım bedeli 4,21’den 4,25’e yükseldi. 21 ve üstü metreküp su kullanım bedeli 15,80’den 15,92’ye çıkarken, atık su kullanım bedeli ise 7,89’dan 7,96’ya yükseldi.
Engelli Aboneler
Engelli abonelerde; 0-10 metreküp su kullanım bedeli 6,60’dan 6,65’e, atık su bedeli ise 3,29’dan 3,32’ye yükseldi. 11-20 metreküp su kullanım bedeli 8,44’den 8,50’ye çıkarken, atık su kullanım bedeli ise 4,21’den 4,25’e yükseldi.21 ve üstü metreküp su kullanım bedeli 31,59’dan 31,84’e yükseldi, atık su bedeli ise 15,79’dan 15,92’ye çıktı.
Yorumlar
Kalan Karakter: