Karabağlar Kent Konseyi, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin kapatılmaması için çağrı yaptı. Hastane önünde yapılan açıklamada, “Yolda Ölmek İstemiyoruz” , “Bozyaka Hastanesi Kapatılmasın” sloganları atıldı.
Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“Bilindiği gibi; 2008 yılında 5747 sayılı kanunla kurulan Karabağlar ilçemizde yaklaşık olarak 500 bin vatandaşımız yaşamaktadır. Ayrıca İzmir’de bulunan ilçeler arasında engelli birey nüfusunun en fazla olduğu ilçe Karabağlar’dır. Bu haliyle ilgili mevzuata ve standartlara göre kişi başına düşen sağlık alanı 1.5 metrekare olması gerekmektedir. Ancak mevcut durumda kişi başına düşen sağlık alanı, 0.54 metrekaredir. Mevcut durum bu haliyle yeterli değilken, bir süredir kamuoyunda Bozyaka Eğitim Hastanesinin Bayraklı da yeni yapılan Şehir Hastanesine taşınacağı söylentisinin gerçekleştiği ve 4 Eylül de tamamen taşınılacağı bilgisi alınmıştır.
HİZMET AÇIĞI NASIL GİDERİLECEK?Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 500 bin nüfuslu ve çoğunlukta dezavantajlı vatandaşımızın ikamet ettiği ilçemiz sınırlarında 40 yıldır hizmet vermektedir. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile beraber bölgemizin sağlık hizmetlerini belirli bir oranda karşılayabilirken, hastanenin taşınması sonucunda halkımız sağlık hizmetinden yararlanmada çok büyük bir kayıp yaşayacaktır. Öte yandan Bozyaka Hastanesinin tamamen yıkılacağı söylentisi de duyulmaktadır. Hastanemiz yıkıldığında doğacak hizmet açığı nasıl giderilecektir?
AÇIK, NET VE AYRINTILI BİLGİ İSTİYORUZEn temel hakkımız olan sağlık hakkımızın eksik veya niteliksiz verilmesinin sonucunda can kayıplarına yol açacağı açıkça görülmektedir. Bu nedenle “hastaneme dokunma” diyoruz. Karabağlarlılar olarak halkımızın zaten yeterli olmayan sağlık hizmet hakkına erişiminin engellenmesi istemiyoruz! Biz bütün bu konularda yetkililerden açık, net ve ayrıntılı bilgi almak istiyoruz. Tüm yetkililere şu soruları yöneltiyoruz ve merak ediyoruz: Bozyaka Eğitim Hastanesi;
• Hastane kampusundaki binalar tamamen yıkılıp, alan başka bir fonksiyona mı ayrılacaktır?
• Bozyaka Hastanesi yıkıldıktan sonra yeniden yapılacağı söyleniyor bu doğru mudur?
• Eğer bu doğru ise yapılacak binanın planlaması ve iş bitiş süresi nedir?
• Poliklinik hizmeti alanda bırakılıp, bazı bölümlerin Bayraklı Şehir Hastanesi ‘ne mi taşınılacaktır?
• Eğer bu seçenek geçerliyse İzmir ili merkezinin Konak Meydanı olduğu bilindiğinden ilçemizde yer alan söz konusu hastanenin kentin güney aksında yer alan bir hastanenin kentin en kuzeyine taşınması doğru bir planlama mıdır?
Bu kararın muhtemelen iyi niyetle, ancak İzmir’de yaşamayan, İzmir’le ilgili hiç bilgisi olmayanlarca alınmış olduğu düşünülmektedir.
Şehir Hastanesine gitmek isteyen hastalar nasıl bir ulaşım hizmeti ile oraya ulaşacaklardır? Henüz bir toplu ulaşım imkanı olmadığı şeklinde bilgiler duyulmaktadır. Ayrıca günümüzdeki ulaşım hizmetlerinin ne kadar yüksek maliyetli olduğu bilindiğinden, Karabağlar ilçesinden şehir hastanesine ulaşım için birden çok toplu taşıma hizmetinden yararlanmak zorunda kalacağı açıktır.
TEDAVİ ALAN HASTALARIN DURUMU NE OLACAK?Ulaşım masraflarının vatandaşlar tarafından karşılanıp karşılanmayacağı düşünülmüş müdür? İlgili tüm kurumlarla ulaşım sorununun çözümü ile ilgili çalışmanız var mıdır? Şehir Hastanesinin ruhsatla ilgili tüm kontrol süreçleri tamamlanmadığı ve tam anlamıyla hasta kabul süreçlerine başlayamayacağı bilgisi duyulmaktadır. Bu durumda aradaki boşluk nasıl sonuçlanacaktır. Mevcut randevu sistemi ile randevu alınmasında büyük zorluklar çekilmektedir. Hali hazırda söz konusu hastanede sağlık hizmeti alanların durumu ne olacaktır? Tedavisi yarım kalan hastaların tedavisi nerede devam edecektir? Yine hastanemizden evde bakım hizmeti alanların durumu ne olacaktır? Halkımız; “Hastanemiz nereye gidiyor, biz ne olacağız?” diye sormaktadır.
HALKIN EKSİK BİLGİLENDİRMESİ ŞAİBELERE YOL AÇIYORBozyaka Hastanesinin yıkılma süreci ile bölgemizde doğacak sorunların görülmesi ve çözüm anlayışının irdelenmesi gerekmektedir. Yoksullukla da mücadele eden halkımızın sağlık hizmetlerinden yoksunluğunu kabul etmiyoruz! Bozyaka Hastanesi’nin çok yakın bir tarihte hizmet kapasitesini oldukça kaybetmesi ve bu konuda halkın eksik bilgilendirilmesi birçok şaibelere, dedikodulara yol açmaktadır. Halk bu anlayışta hem değersiz olduğunu hissetmekte hem de kaygılarıyla yalnız bırakılmaktadır. Yukarıda sorulan soruların ivedilikle cevaplanmasını talep ediyoruz.
Türkiye Cumhuriyeti’ndeki her vatandaşın adil bir şekilde sağlık hizmetlerinden istifade etmesi, sağlık hizmetlerine erişebilmesi anayasal hakkıdır. Karabağlarda yaşayan vatandaşların bu anayasal haktan anlayamadığımız nedenlerle mahrum edilmesi kabul edilemez. Hastaneme dokunma! Bozyaka Hastanesi kapatılmasın! Süreç şeffaf yürütülsün!”
Yorumlar
Kalan Karakter: