CDU lideri Merz, partisinin Berlin'de düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin Almanya'yı da doğrudan tehdit ettiğini savundu. Almanya'nın müstakbel şansölyesi, ülkenin bu savaştan doğrudan etkilendiğini belirterek, Rusya'nın yarattığı tehdidin ciddiyetine dikkat çekti.
Merz, Almanya'da demokratik kurumlara olan güvenin tarihin en düşük seviyelerinde olduğuna da değinerek, bu durumun aşırı sağ partilerin yükselişiyle doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı.
'DEMOKRASİYE DUYULAN GÜVEN SARSILDI'
Özellikle göçmen karşıtı Almanya İçin Alternatif Partisi'nin (AfD) artan popülaritesine işaret eden Merz, "Demokrasimize duyulan güven, savaş sonrası dönemde hiç bu kadar sarsılmamıştı" diye konuştu.
Avrupa Birliği'nin hem Ukrayna'daki savaş hem de iç siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle tehdit altında olduğunu belirten Merz, AB sınırları içinde "korkmuş, güvensiz ve radikalleşmiş" vatandaşların artmasının endişe verici olduğunu ifade etti.
Merz, transatlantik ittifakının geleceğine dair kaygılı olduğunu da bildirerek, "Yılbaşından bu yana, özgürlük ve kurallara dayalı düzen çerçevesinde transatlantik işbirliğinin sürdürülebilirliğinden artık emin olamayacağımızı görüyoruz" açıklamasını yaptı.
CDU KOALİSYON PROTOKOLÜNÜ ONAYLADI
Almanya'da Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi, ülkede yeni hükümetin kurulması konusunda Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ile Sosyal Demokrat Partinin (SPD) üzerinde anlaştığı koalisyon protokolünü onayladı.
CDU, başkent Berlin'de CDU/CSU ile SPD'nin ülkenin gelecek 4 yılını şekillendirme konusunda üzerinde anlaştığı koalisyon sözleşmesinin oylanması için delegelerin katıldığı "küçük kurultay" düzenledi. Kurultayda yapılan oylamada delegelerin büyük çoğunluğu koalisyon sözleşmesine onay verdi.
CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, oylamanın ardından yaptığı konuşmada, delegelere sözleşmeye onay vermelerinden dolayı teşekkür etti. Merz, daha sonra yeni hükümette yer alacak CDU'lu bakanları tanıttı.
3 Şubat'ta yapılan erken genel seçimden sonra hükümet kurmak için müzakere yürüten CDU/CSU ile SPD, seçimden 45 gün sonra 9 Nisan'da koalisyon sözleşmesinde mutabakat sağlamıştı.
SPD, koalisyon protokolünü yaklaşık 358 bin üyesinin oylamasına sundu. Yarın sona erecek oylamanın sonucu ise 30 Nisan'da açıklanacak. CSU ise protokolü 10 Nisan'da onaylamıştı.
Yorumlar
Kalan Karakter: