01.06.2017 tarihinde yazdığım yazımı, hepimizi derin üzüntüye sevk eden helikopter kaza kırımın dan sonra yeniden yayımlama ihtiyacı hissettim. Yaratan şehitlerimizin ailelerine sabır ihsan etsin.
10.08.1993 tarihinde tunceli'de bir jandarma s-70 blackhawk helikopteri yüksek gerilim hattına çarparak düştü: 3 şehit
12.11.1996: van gevaş'ta bir s-70 blackhawk yüksek gerilim hattına çarparak düştü: 10 şehit
14.09.1997: van'da bir s-70 blackhawk tipi helikopter yüksek gerilim hattına çarparak düştü: 6 şehit
29.04.2003: ısparta eğirdir'de eğitim uçuşundaki bir cougar, yüksek gerilim hattına çarparak düştü: 4 şehit
16.03.2006 tarihinde erzincan'ın sansa deresi mevkiinde uh-1h tipi bir helikopter, yüksek gerilim hattına takılarak düştü: 5 şehit, 1 yaralı
10.04.2006: kocaeli'de bir uh-1h, düşük görüş şartlarında alçak uçuş yaparken bir fabrikaya çarparak düştü: 4 şehit
11.10.2012 tarihinde diyarbakır lice'de s-70 blackhawk tipi bir helikopter kalkış sırasında tellere takılarak düştü: 1 şehit 7 yaralı.
17.12.2013 tarihinde ankara gölbaşı'nda s-70 blackhawk tipi bir helikopter yüksek gerilim hattına çarparak düştü: 4 şehit.
benim kayıtlarıma göre yakın tarihimizde yüksek gerilim hattı ya da diğer yapı / engellere çarparak düşen helikopterler ve verilen şehitlerin dökümü bu şekilde.
özellikle çatışma ve operasyon bölgelerinde helikopterler sık sık alçaktan ve yüksek hızlarla uçarlar. bu nedenle de başta elektrik direkleri, yüksek ağaçlar ve binalar olmak üzere çok sayıda tehditle karşı karşıya gelirler. pilotun, bu engelleri, özellikle çok ince olan gerilim hatlarını farketmesi çok zordur. bu nedenle her yıl pek çok askeri ve sivil helikopter özellikle yüksek gerilim hatlarına çarparak düşer.
bu kazaları önlemek için gerilim hatlarına kırmızı renkli toplar takılır mesela; pilota görsel ikaz olması için.
son yıllarda, bilgisayar ve gps gibi teknolojilerdeki gelişmeler sayesinde, pilotlara gerçek zamanlı uyarı veren engel tespit sistemleri yaygınlaştı. bu amaçla kullanılan çok farklı yöntem ve sistemler var: modern helikopterlerde mesela, helikopterin merkezi görev bilgisayarına bir veritabanı yükleniyor. bu veritabanında, uçulan bölgedeki tüm elektrik direkleri, yüksek binalar vb kayıtlı. helikopterin gps ve diğer sensörlerinden gelen konum bilgisi, bu veritabanı ile karşılaştırılıyor. eğer bir engele ya da engebeye yaklaşıldıysa pilota sesli ve görüntülü ikaz veriliyor.
tabi tüm helikopterler modern, bilgisayarlı değil. bunlara yönelik de farklı çözümler var. elektronikteki gelişmelere paralel olarak bu yöntemleri geliştirmek de üretmek de iş değil.
peki, özellikle dağlık, engebeli arazide terörle mücadele eden, bu kapsamda da helikopterleri çok aktif kullanan, üstüne bu helikopterleri omuzdan atılan uçaksavar füzesi (manpads) tehdidi altında uçuran türkiye bu alanda ne yaptı?
savunma sanayii icra komitesi, 2010 yılı haziran ayında helikopter engel tespit sistemi (hets) projesi için başlangıç kararı aldı. proje modeli yurt içi geliştirme olarak belirlendi. ancak 2013 yılında proje modeli acil yurt dışı hazır alım olarak belirlendi.
30.03.2017 itibariyle de sözleşme imza çalışmalarına devam edilmekte.
Işın içine hava kuvvetleri girince ve 15 temmuz geceside akla gelince bu helikopter kazası mi diye soru sormak aklıma geliyor
Ayrıca;
- Bu kazalar tesadüfmü
Yoksa suikast mi? Neden hep yüksek gerilim tellerine takılıyor buralara helikopteri çeken bir şey nebileyim bir sistem mi var
- Neden bütün üst düzey komutanlar aynı helikoptere bindiriliyor. Özellikle terör bölgesinde böyle hatalar yapılmamalı
Eğer tasarruf denecekse böyle tasarruf olmaz .
Ercan Akpınar